De 10 galnaste loppen runt om i världen

Från att springa baklänges till att snorkla i en myr, från att jagas av zombies till att bära din fru. Här är de tio galnaste tävlingarna i världen. Nöje, utmaning och ett inslag av risk är de gemensamma faktorerna som är centrala komponenter i alla dessa fantastiska lopp.

1) Inov-8 Descent lopp, Österrike

Den beskrivs som "blodsvidgande" och "vansinnig" och banan är bara 700 meter lång. Lägg till en 80-procentig lutning och du har en helt enkelt livsfarlig lopp. Man tar sig an i ett team om två personer, där en klättrar och en går ner. Oavsett om man springer nerför den eller försöker ta sig uppför den är backen otroligt slitsam. Den kräver mod och styrka av alla som deltar.

För Inov-8Lee Procter är detta en speciell lopp "Vi älskar den innovativa karaktären hos detta evenemang och möjligheten att testa våra skors grepp mot en sådan ikonisk och formidabel backe".

2) Världsmästerskapet i snorkling för Rude Health, Wales

Nära en liten stad i mitten av Wales ligger mossen Waen Rhydd. Varje år strömmar hundratals deltagare från hela världen till för att simma två längder av ett dike i en mosse. De måste göra det "utan att använda ett igenkännbart simsätt" och med hjälp av simfötter som enda kraftkälla. Vissa tar det på allvar, men i stället ligger tyngdpunkten på det roliga och många deltagare är maskerade.

3) Ostrullning i Gloucestershire, England

Ett evenemang som är helt anarkistiskt och som varje år leder till brytningar och förslitningar. Deltagarna jagar en dubbel Gloucester-ost nedför en brant backe. Den enda säkerheten är att en uppsättning kraftiga rugbyspelare fångar upp deltagarna när de rusar nerför backen.

Den överlevande Dean Rees Thomas minns: "Du ser kullen och den ser enorm ut, otroliga 200 meter, mycket brantare än vad bilderna visar. När lopp hade börjat låg jag på rumpan, följt av flera kullerbyttor och sedan var allt över. Det var en fantastisk känsla, men jag tänker inte göra om det, risken är mycket större än belöningen!".

4) Världsmästerskapet i att bära sin fru, Finland

En 253,5 meter lång fruntimmerskörning lopp längs en sandig bana med tre hinder. Men se upp för den underviktiga hustrun, hustrurna måste väga mer än 49 kg, alla underviktiga hustrur får extra vikt i form av en väska med tyngd. Arrangörerna skriver vidare i reglerna att "alla deltagare måste ha roligt".

5) Puffing Billy Running Festival, Australien

Löpare kommer att tävla mot Puffing Billy, ett ångtåg, på sträckor som sträcker sig från 2 km till 25 km, och är lokalt känt som "The Great Train lopp". Tåget rullar fram i 14 km/h (vilket motsvarar 3 timmars maratonfart) och deltagarna får se tåget passera förbi dem när benen sviktar.

6) Människa mot häst, Wales

Det är ett enkelt koncept att förstå, och det skapas där några av de bästa idéerna uppstår: vid en öl mellan vänner på puben. Traditionellt sett vinner hästen lopp även om det har funnits några anmärkningsvärda segrar av människor, tog det 25 år för människan Hugh Lobb att slå hästen. En årlig prispott på 500 pund samlas in tills hästen har besegrats.

7) Barkley Marathons, USA

Barkley Marathons, som har blivit berömt av Netflix, har med rätta en kultliknande status, då deltagarna försöker genomföra fem varv på sammanlagt 100 miles. Förutom den obevekliga och grova terrängen är det de 16 500 stigningsmåtten som gör att Barkley biter sig fast. Det finns normalt sett ungefär en deltagare per år, och vissa år är det ingen som kommer i mål.

Att delta är minst sagt unikt och innebär att du måste skriva en uppsats om varför du är lämplig, betala 1,60 dollar, visa en registreringsskylt från ditt hemområde och ibland kläder som organisatören Lazarus Lake har brist på. Det sägs att allt måste skickas en viss dag, men ingen förutom de som lyckas med sin ansökan vet egentligen när den dagen är.

8) Världsmästerskapet i retro-running, England

Retrokörning är en annan term för att springa baklänges. Retro-loppsscenen har börjat växa fram och är en av de snabbast växande nya disciplinerna. Med distanser som sträcker sig från 100 meter till ett halvmaraton finns det något för alla för deltagare i baklängeslöpning på Retro Running World Championship.

9) Triathlon X, England

Den kallas "världens svåraste triathlon" och är en Ironman-triathlon med otroliga stigningar på över 7000 meter. Denna lopp är så svår att 2019 års upplaga hade en enda finisher.

Detta är en rivningskula av en lopp, som förvandlar de allra starkaste till en darrande röra. Tävlaren Stephen Hobday, som hamnade i ambulans när han passerade mållinjen, minns sitt trauma: "Tänk dig att börja det utan tvekan hårdaste maratonloppet helt och hållet sönder, det är så alla känner sig på Triathlon X. Det förstör dig helt enkelt.'.

10) Zombie Run, England

Det beskrivs som en "uppslukande 5 km eller 10 km lång löpning med levande action" där deltagarna måste undvika zombier när de genomför banan. Med tre liv, som representeras av flaggor som fästs på ett midjebälte, måste löparna klara av hinderbanan och komma fram till den säkra zonen med minst ett liv kvar.

Har du en galen lopp som vi inte känner till? Berätta för oss!

Omslagsbild: Peter Barnet