Hvordan jeg skapte Uppsala Marathon

Vil du vite hvordan du kan arrangere et vellykket maraton i byen din? Så les videre! I denne artikkelen kan du lese historien om hvordan ultramaratonløperen Mohamad Hassan startet Uppsala Marathon helt fra bunnen av og nådde en topp på 2200 deltakere, en dobling på bare ett år!   

Bakgrunnen for Uppsala maraton 

I 2014 løp Mohamad Hassan 90 km i det første Ultravasan, som er et ultramaraton i Nord-Sverige. Mens han løp, begynte han å tenke på hjembyen Uppsala og funderte på hvorfor det ikke fantes noe maratonløp der. 

"Når du løper et ultramaraton, har du mye tid til å tenke. Jeg spurte meg selv: "Hvorfor har ikke Uppsala sitt eget maraton?". Det var da jeg bestemte meg for å arrangere mitt første maraton", sier Mohamad. 

Mohamad begynte å kontakte forskjellige idrettslag, men ingen var interessert i å arrangere et maraton, så han bestemte seg for å gjøre det selv! Han opprettet en ideell organisasjon for å arrangere maratonet: Uppsala Marathon Society, med det formål å fremme langdistanseløping. 

Vinneren av det første Uppsala Maraton i 2016 var Johan Jafner, som tok kontakt med Mohamad i etterkant av arrangementet for å få tilbakemelding. Mohamad spurte Johan om han ville være medarrangør av arrangementet, noe han takket ja til, og de har nå arrangert seks maratonløp sammen. Den dag i dag er det fortsatt de to som står for mesteparten av arrangørarbeidet, og de leier inn ekstern hjelp til spesifikke oppgaver. For Mohamad og Johan er dette et lidenskapsprosjekt ved siden av jobben, og noe de gjør for samfunnet. 

Finne de rette personene til å hjelpe deg 

På løpsdagen er det viktig å ha et godt team. Uppsala Marathon har mange frivillige fra lokale idrettslag og elever på videregående skole som ønsker å få litt arbeidserfaring. I år fikk de hjelp fra fire ulike klasser på videregående skole. De samarbeider også med den lokale sykkelklubben og Uppsala Kunstmuseum. Det er viktig å ta kontakt med lokalsamfunnet - det er mange som vil hjelpe til! Vil du vite hvordan du kan samarbeide med byen din? Få tips i denne artikkelen.

"Jeg tror en viktig nøkkel er at vi sørger for å være rause med de frivillige. Vi vil at alle skal få riktig lønn for hjelpen, og det er derfor vi tror vi har så fornøyde frivillige. De tar kontakt med oss og forteller at de gjerne vil jobbe for oss, og vi har mange frivillige som har hjulpet oss hvert år, for eksempel den lokale håndballklubben", forklarer Mohamad. 

Et omtenksomt lokalsamfunn fører til hyggelige, spontane gester. I år fikk den siste deltakeren i løpet overrakt medaljen sin av den lokale guvernøren. "Hun sa at det var et av de beste øyeblikkene i år", sier Mohamad. Det er disse små øyeblikkene som til sammen gjør løpet til det beste det kan bli. "Sørg for å ha folk som bryr seg, og som ønsker å dele sin positive energi på løpsdagen!" Hvordan finner du de rette frivillige til løpet ditt? Les denne artikkelen.

Glade deltakere sprer ordet 

Ved å ha det rette teamet får du den rette ånden i maratonet, og gjør det til en fantastisk opplevelse for løperne. Dette er hva en løper sa om arrangementet i år:

"Jeg har løpt 17 maratonløp i Stockholm og i Europa. Dette er et av de beste - en fin løype, både jord- og grusveier og en god del asfalt. Så vakkert å løpe gjennom Gamle Uppsala og gjennom hovedgaten. Jeg har aldri opplevd så mange glade frivillige som heiet som de gjorde! Takk for at dere arrangerte dette arrangementet." - John Gunnarsson

Når du har deltakere som er fornøyde med løpet ditt, vet du at de ikke bare kommer tilbake, men også sprer ordet videre.

Noen ideer til hvordan du kan gjøre arrangementet ekstra flott:

 • Sett opp en fin løype med frivillige som heier på og liveband.
 • Tilby premiepenger til vinnerne
 • Samarbeid med lokale butikker om sponsede godbiter på arrangementet (for eksempel velsmakende vegansk sjokolade).

Markedsføringstips fra Mohamad

Ifølge Mohamad bør du prøve noen forskjellige markedsføringskanaler for å finne ut hvilke som fungerer best for deg. For Uppsala Marathon betyr dette: vær aktiv i løperfora på nettet, bruk sosiale medier for å nå ut og fortelle historien din (Uppsala Marathon bruker hovedsakelig Facebook og Instagram), markedsfør løpet ditt i podcaster som er i tråd med løpet ditt. Siden Uppsala Marathon er et løp, har de for eksempel vært med i svenske løpepodcaster som Maratonlabbet og Maratonpodden.

Og når du har et flott løp som løperne elsker, vil de dele det på sine egne kanaler og dermed nå ut til sine egne kontakter, slik at ryktet om løpet sprer seg organisk! 

Se denne videoen som oppsummerer Uppsala Marathon 2023:

Planlegg alltid for flere deltakere

"Vi fikk 400 påmeldte deltakere i løpet av de to ukene før arrangementet. Jeg ble positivt overrasket og glad for at jeg hadde bestilt dobbelt så mange medaljer og startnummer. Jeg fikk alt i tide, bortsett fra løpstrøyene. Så de som meldte seg på for sent, fikk alt unntatt t-skjortene. Vi håndterte det ved å gjøre det mulig å sende t-skjortene til deltakerne etter arrangementet", forteller Mohamad. 

Tipset her er å alltid planlegge for dobbelt så mange deltakere (dvs. dobbelt så mange startnummer, medaljer og t-skjorter). Hvordan kan du være mer miljøvennlig? Mohamad har noen forslag:

 • å utelate årstallet på merchandise slik at de kan gjenbrukes til neste år. For eksempel å utelate årstallet på båndet medaljen henger på (slik at det bare står Uppsala Marathon, og ikke Uppsala Marathon 2023).
 • bestiller medaljer lokalt for å vite hva det er du får (unngå skadelige kjemikalier). Det koster kanskje litt mer, men det er verdt det!
 • Vær smart når det gjelder farger - ha "nøytrale" farger som du kan bruke som ekstrautstyr ved behov.

La tallene tale for seg selv! 

Nedenfor kan du se et eksempel på hvordan listen over deltakere i Uppsala Marathon har vokst med årene. Dette er et eksempel på hva du kan forvente for ditt eget løp hvis du konsekvent legger ned arbeidet.

 • 2020: 600 deltakere 
 • 2021: 800 deltakere 
 • 2022: 1100 deltakere
 • 2023: 2200 deltakere
 • 2024: ?

"Det hadde vært fantastisk med 3000 deltakere i 2024, vi får se! Drømmen min er at alle skal løpe ned Carolina Rediviva-bakken i Uppsala, så da må vi ha 2-3 forskjellige starter. Selvfølgelig skulle jeg gjerne sett at vi kunne øke deltakerantallet enda mer, men det er ikke det viktigste. Opplevelsen av løpet er det viktigste. Å løpe sammen i vakre Uppsala og ha det gøy." - Mohamad Hassan

Vi håper denne artikkelen har gitt deg noen ideer til hvordan du kan starte ditt eget maraton! Gi oss beskjed hvis du trenger hjelp! Team RaceID er her for deg!