Hur jag skapade Uppsala Marathon

Vill du veta hur du kan organisera ett framgångsrikt maratonlopp i din stad? Läs då vidare! Den här artikeln berättar historien om hur ultramaratonlöparen Mohamad Hassan startade Uppsala Marathon från grunden och nådde en topp på 2200 deltagare och fördubblade antalet deltagare på bara ett år!   

Bakgrundshistoria till Uppsala Marathon 

2014 sprang Mohamad Hassan 90 km i den första Ultravasan, som är ett ultramaraton i norra Sverige. Medan han sprang började han tänka på sin hemstad Uppsala och fundera över varför det inte fanns något maraton där. 

"När man springer ett ultramaraton har man mycket tid att tänka. Jag frågade mig själv: "Varför har inte Uppsala ett eget maratonlopp? Det var då jag bestämde mig för att arrangera mitt första maraton", säger Mohamad. 

Mohamad började kontakta olika idrottsföreningar men ingen var intresserad av att anordna ett maraton, så han bestämde sig för att göra det själv! Han skapade en ideell förening för att sätta upp maratonloppet: Uppsala Marathon Society med syftet att främja långdistanslöpning. 

Vinnaren av det första Uppsala Marathon som hölls 2016 var Johan Jafner, som kontaktade Mohamad efter evenemanget med lite feedback. Mohamad frågade Johan om han ville vara med och arrangera evenemanget, vilket han accepterade, och nu har de arrangerat sex maratonlopp tillsammans. Än idag är det de två som står för merparten av organiseringsarbetet och anlitar extern hjälp för specifika uppgifter under evenemanget. För Mohamad och Johan är detta ett passionsprojekt som de gör vid sidan av sitt eget arbete, och något de gör för samhället. 

Hitta rätt personer som kan hjälpa dig 

På tävlingsdagen är det viktigt att ha ett bra team. Uppsala Marathon har gott om volontärer från lokala idrottsföreningar och gymnasieelever som vill få lite arbetslivserfarenhet. I år fick de hjälp av fyra olika gymnasieklasser. De samarbetar också med den lokala cykelklubben och Uppsala konstmuseum. Det är viktigt att nå ut i samhället - det finns massor av människor som vill hjälpa till! Vill du lära dig hur du kan samarbeta med din stad? Få tips i den här artikeln.

"Jag tror att en viktig nyckel är att vi ser till att vara generösa med våra volontärer. Vi vill att alla ska få rätt betalt för sin hjälp, och det är därför vi tror att vi har så glada volontärer. De hör av sig till oss och berättar att de vill arbeta för oss, och vi har många volontärer som har hjälpt oss varje år, till exempel den lokala handbollsklubben", förklarar Mohamad. 

Ett omtänksamt samhälle leder till vänliga spontana gester. I år fick den sista deltagaren i loppet sin medalj av den lokala guvernören. "Hon sa att det var ett av årets bästa ögonblick", säger Mohamad. Det är dessa små ögonblick som tillsammans gör loppet till det bästa det kan vara. "Se till att ha människor som bryr sig och vill dela med sig av sin positiva energi på tävlingsdagen!" Hur kan du hitta rätt volontärer till ditt lopp? Läs den här artikeln.

Glada deltagare sprider ordet 

Genom att ha rätt team kommer du att få den rätta andan i maratonloppet och göra det till en underbar upplevelse för löparna. Detta är vad en löpare sa om evenemanget i år:

"Jag har sprungit 17 maratonlopp i Stockholm och i Europa. Detta är ett av de bästa - en fin bana, både löpning på mark och grusvägar, och en anständig mängd asfalt. Så vackert att springa genom Gamla Uppsala och genom huvudgatan. Jag har aldrig upplevt så många glada volontärer som hejade som de gjorde! Tack för att ni arrangerade detta evenemang." - John Gunnarsson

När du har deltagare som är nöjda med ditt lopp vet du att de inte bara kommer att återvända utan också sprida ordet.

Några idéer för att göra ditt evenemang extra bra:

 • Upprätta en fin bana med volontärer som hejar på och liveband
 • Erbjuda prispengar till vinnarna
 • Samarbeta med lokala butiker för sponsrade godsaker vid evenemanget (t.ex. god vegansk choklad)

Marknadsföringstips från Mohamad

Enligt Mohamad bör du prova några olika marknadsföringskanaler för att hitta vilka som fungerar bäst för dig. För Uppsala Marathon innebär detta: var aktiv i löpforum online, använd sociala medier för att nå ut och berätta din historia (Uppsala Marathon använder främst Facebook och Instagram), marknadsföra ditt lopp i podcasts som är i linje med ditt lopp. Till exempel, eftersom Uppsala Marathon är ett löparlopp så har de varit med i svenska löparpoddar som Maratonlabbet och Maratonpodden.

När du har ett bra lopp som löparna älskar kommer de dessutom att dela det på sina egna kanaler och därmed nå ut till sina egna kontakter så att ordet om loppet sprids organiskt! 

Kolla in den här videon som sammanfattar Uppsala Marathon 2023:

Planera alltid för fler deltagare

"Vi fick 400 deltagare som anmälde sig under de två veckorna före evenemanget. Jag blev positivt överraskad och glad att jag hade beställt dubbelt så många medaljer och nummerlappar. Jag fick allt i tid utom tävlingströjorna. Så de som anmälde sig sent fick allt utom t-shirtsen. Vi hanterade det genom att göra det möjligt att skicka tröjorna till deltagarna efter evenemanget", berättar Mohamad. 

Tipset här är att alltid planera för dubbelt så många deltagare (dvs. dubbelt så många nummerlappar, medaljer och t-shirts). Hur kan du vara mer miljövänlig? Mohamad har några förslag:

 • utelämna årtalet för merchandise så att de kan återanvändas nästa år. Till exempel, utelämna det band som medaljen hänger på (så att det bara står Uppsala Marathon, och inte Uppsala Marathon 2023)
 • beställer medaljer lokalt för att veta vad det är du får (undvik skadliga kemikalier). Det kanske kostar lite mer men det är så värt det!
 • Var smart med färger - ha "neutralt" färgade varor som du kan använda som extra vid behov

Låt siffrorna tala för sig själva! 

Nedan kan du se ett exempel på hur listan över deltagare som springer Uppsala Marathon har vuxit under åren. Detta är ett exempel på vad du kan förvänta dig för ditt eget lopp om du konsekvent lägger ner arbetet.

 • 2020: 600 deltagare 
 • 2021: 800 deltagare 
 • 2022: 1100 deltagare
 • 2023: 2200 deltagare
 • 2024: ?

"Det skulle vara fantastiskt att ha 3000 deltagare 2024, vi får se! Min dröm är att alla ska springa ner för Carolina Redivivas backe i Uppsala, så det skulle innebära 2-3 olika starter. Självklart skulle jag älska att öka vårt deltagarantal ännu mer men det är inte det viktigaste. Upplevelsen av loppet är det viktigaste. Att springa tillsammans i vackra Uppsala och ha en bra tid" - Mohamad Hassan

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig med några idéer för att starta ditt eget maratonlopp! Låt oss veta om du behöver någon hjälp! Team RaceID finns här för dig!