Hur mycket (och hur) är deltagare villiga att betala för ett lopp? Betalningstrender och dataanalys

Tekniken förändras snabbare än någonsin och allt fler transaktioner sker digitalt och online. I Sverige (där vi befinner oss) är det åtminstone ganska sällsynt att se en sedel eller mynt längre! Människor har vant sig vid att betala allting online, och om du handlar i en butik behöver du inte ens ta med dig ditt fysiska kort längre om du väljer att betala med en digital plånbok. 

Den här förändringen kan observeras i hela uthållighetsloppbranschen också - det är vanligt att idrottare betalar för siin anmälan direkt när de registrerar sig. Vi ville se vilka typer av betalningsmetoder som är mest populära idag och analysera hur deltagare föredrar att betala för lopp samt hur mycket de är villiga att betala.

Vi sammanställde den här artikeln med hjälp av en dataanalys från de många transaktioner som sker på RaceID-plattformen i kombination med resultat från en nyligen genomförd deltagarundersökning (2023). 

Betalningstyper - Hur köper deltagare lopp (på RaceID)?

Vi tittade på de senaste 90 dagarnas registreringsdata på RaceID-plattformen.

  • Mastercard 56,4 %
  • Visa 40,0%
  • Amex 4 %
  • Övriga 0,6 %

Vi frågade också våra deltagare: Hur föredrar du att betala? Av 98 respondenter fick vi följande svar:

Slutsatser:

Deltagarna gillar att betala med kreditkort! Trygg, enkel och säker - de flesta kortleverantörer erbjuder en mycket bra kundupplevelse. Avgifterna för denna tjänst tas ut av handlarna - vanligtvis mellan 2,5 och 3 % av köpvärdet (vanligtvis tar handlaren sedan detta vidare till kunden). På RaceID införlivar vi det i den avgift som arrangörerna betalar oss för varje registrering som görs). Dessutom gillar 1 av 4 respondenter att använda sig av peer-peer-betalningar (som till exempel Swish i Sverige). 

Lärdomar för lopparrangörer

Se till att din lopp kan ta emot kreditkortsbetalningar online - ge dina deltagare vad de vill ha, annars förlorar du.Kom ihåg att budgetera för kreditkortsleverantörernas behandlingsavgifter! Bekvämlighet, säkerhet och enkelhet är viktiga egenskaper som är viktiga att välja när det gäller betalningar nuförtiden.

Framtida betalningstrender (i allmänhet)

Enligt forskning från Shopify finns det ett antal viktiga e-handelstrender som blir allt vanligare:

  1. Betalningsmetoder online och offline smälter samman, vilket innebär att även om det är fler människor som spenderar pengar i fysiska butiker, använder de nu fler digitala plånböcker och friktionsfria betalningar - vilket förutspås fördubblas (till 8 biljoner USD år 2024).
  2. Kreatörer kan få betalningar från följare i appen. Detta är en stor växande trend. Om du är en innehållsskapare kan du tjäna pengar via den app du väljer - som många Tik-tok- och Twitch-användare redan gör.
  3. Digitala plånböcker blir allt vanligare. 30 % av alla transaktioner på försäljningsställen görs nu via digitala plånböcker (Apple Pay, Google Pay osv.).
  4. Betalningsappar är den nya livsstilen "superappar". Det är appar som erbjuder en rad olika service- och shoppingalternativ i ett och samma paket. Du kan förvänta dig att se fler av dessa dyka upp.
  5. Fler företag och tjänster som köper nu och betalar senare (BNPL). Detta kommer att bli en stor del av marknaden. Enligt Global Payments (ett kommersiellt programvaruföretag) har mer än 65 % av handlarna lagt till detta alternativ i sina kassor år 2022, och en av fyra betalningar beräknas bli BNPL under de kommande åren.
  6. QR-koder är numera vanliga - att skanna koder är ett snabbt, enkelt och handlöst sätt att handla. QR-koder som innehåller menyer, kuponger eller särskilda rabatter är ofta vanliga i stället för länkar till webbplatser. Istället för att behöva skriva, tas kunderna direkt till rätt ställe på internet, och spårningskoder för analys kan också inkluderas för att hjälpa till att identifiera användning och effektivitet av olika kampanjer etc.

Lärdomar för lopparrangörer

Om du planerar att sälja saker på evenemanget (på plats) måste du tänka på att deltagarna kanske vill betala med sin digitala plånbok. Många shoppare köper mer när de använder digitala betalningar jämfört med kontanter. Om din lopp har en stor registreringsavgift ska du dessutom se till att deltagarna har möjlighet att dela upp betalningen eller använda tjänster som gör det möjligt att köpa nu och betala senare. Slutligen kan du använda dig av QR-koder. Det kan handla om allt från lopp incheckning till inträde på dagen, till att beställa mat och dryck efter lopp från den digitala menyn.

Hur mycket är deltagarna beredda att betala för en lopp?

Frågan i undersökningen Q2 2022 var: Hur mycket är du beredd att betala för en lopp?

I Q1 2023 var de två frågorna:

Slutsatser:

I 2022 års undersökning är de flesta deltagarna "villiga" att betala (i genomsnitt) upp till 100 euro. Intressant nog är det en ganska stor andel som säger att priset inte är viktigt, vilket tyder på att upplevelsen eller andra aspekter är viktigare i beslutsprocessen.

De vanligaste favoritloppen är trailrunning och triathlon. De flesta (66 %) förväntar sig att betala mellan 30-100 euro, varav 33 % ligger i intervallet 30-50 euro.

För Trail Runners: 15 av de 29 (52 %) som sa att det var deras favoritmodell lopp, räknar med att betala mellan 30-50€, 17 % räknar med 50-75€ och 14 % räknar med att betala 75-100€. De återstående 13 % är jämnt fördelade över och under dessa intervall.

För triathleter: 10 av 28 (36 %) förväntade sig att betala mer än 200 euro - och 21 % räknar med att betala 100-200 euro i avgifter. 18 % förväntade sig 50-75 euro.

 

Lärdomar för lopparrangörer

Prissätt ditt lopp på ett lämpligt sätt för din sport! Försök att uppfylla deltagarnas förväntningar när det gäller prissättning. Om du vill öka deltagandet bör du inrikta dig på det förväntade prisintervallet. Kanske måste du skära lite i budgeten för att komma under de magiska 1000 kr för din anmälningsavgift? Eller har du kanske lite svängrum? Om du är ett lopp med en specifik sport och erbjuder "en upplevelse" kanske du vill rikta in dig på dem som anser att priset inte är viktigt. Läs mer om hur du fastställer din anmälningsavgift i den här artikeln.

Hur mycket betalar deltagare faktiskt för lopp (på RaceID)?

Vi har tittat på genomsnittspriset för lopp varje vecka under de senaste fyra åren (2019-2022, cirka 200 veckors data). Några intressanta statistiska uppgifter framkom.

Genomsnittligt pris för en anmäln som görs på plattformen (2019-2022): 589 SEK (ca 53 euro).

Standardavvikelse för registreringar (2019-2022): 323 SEK (29 euro)

Standardavvikelse i procent av genomsnittet: 54.8%

Grafen visar den rörliga genomsnittliga registreringsavgiften under de senaste fyra åren:

Slutsatser:

Genomsnittspriset återspeglar medelvärdet av alla lopp på plattformen (cirka 50 euro), men standardavvikelsen visar att värdet av en viss lopp kan variera kraftigt från detta. En standardavvikelse är cirka 55 % av medelvärdet, vilket innebär att uppgifterna om alla registreringspriser på hela plattformen varierar ganska mycket (från både låga och höga). I synnerhet verkar de lopp som säljs på plattformen under Q1 för både 2020 och 2021 variera avsevärt från medelvärdet (många billiga virtuella lopp eller dyra lopp under dessa perioder?).

Det rullande genomsnittliga registreringsvärdet förväntades visa en stark trend av stadigt ökande priser (eftersom tävlingar ökar priset år för år), men som framgår av diagrammet ovan är detta inte fallet. Det är en nedgång under sommaren 2019 (sommartävlingar tenderar att vara mindre/billigare?), varefter vi ser en stor topp i början av pandemin (mindre, dyrare/exklusiva lopp ställdes inte in lika ofta som andra, vilket snedvrider genomsnittet?), följt av ytterligare en stor nedgång sommaren 2021. Under 2022 planar kurvan ut (som förväntat) då genomsnittet blir utjämnat och går tillbaka till medelvärdet.

Lärdomar för lopparrangörer

Utvärdera din prissättning - Är den genomsnittlig i förhållande till marknaden? Är den dyr? Är det kanske dags att höja priset? Våra uppgifter från de senaste åren visar att priserna i huvudsak har varit stillastående (se trendlinje för glidande medelvärde). Detta innebär att arrangörerna år efter år har fått minskade intäkter (även om de säljer slut på sina lopp) efter att hänsyn tagits till inflation och andra åtgärder. Se till att du budgeterar väl(använd den här budgetmallen!) för ditt lopp för att se till att din anmälningsavgift kan täcka kostnaderna och ge dig de intäkter du behöver.

Om du gillade den här artikeln kan du läsa mer om deltagares användarbeteende på RaceID i den här artikeln, och för att ta reda på mer om vad deltagare vill ha i ett lopp, kolla in den här rapporten.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp? För fler tips prenumerera på vårt nyhetsbrev!