Från blygsam början till global serie av ultramaraton: Den snabba ökningen av Ultra X

Tävlingsdeltagare i ett Ultra X-lopp

Sam Heward är en av grundarna av Ultra X, en av världens ledande ultramaraton-serier med lopp i åtta olika länder och distanser på mellan 25 och 250 kilometer.

Tillsammans med sin medgrundare Jamie Sparks började duon 2018 med att arrangera sitt första Ultra X-evenemang i Jordanien (då kallat Wadi Rum Ultra), och loppet hade 35 deltagare i mål. Sedan dess har Ultra X-teamet utökat sin serie till tusentals deltagare, tillsammans med ett utmärkt rykte med idrottare som beskriver tävlingar som "livsförändrande" och bland de "bästa tävlingar de någonsin hade gjort

Men det har inte alltid varit en dans på rosor, och Sam delar med sig av några av sina insikter till RaceID om lärdomar och några tips och tricks för att växa en global tävlingsserie. 

Handlar tävlingar om prestation eller deltagande?  

Det är en fantastisk fråga. På Ultra X tror vi verkligen på balansen mellan prestation och deltagande. Det är spännande att tänja på sina personliga gränser och sträva efter topprestationer, men det vi fokuserar på är inkludering och kamratskap. Varje deltagare, oavsett erfarenhet eller bakgrund, bidrar till den livfulla väv som våra lopp utgör och för många är höjdpunkten i ett evenemang atmosfären och de mänskliga kontakter som knyts och inte den fysiska utmaningen. 

Så det handlar inte bara om att korsa mållinjen utan också om den gemensamma resan och de kontakter som knyts längs vägen. Många kommer till Ultra X-evenemang med fokus på att det ska vara en prestationsutmaning, men anledningen till att de kommer tillbaka är vännerna och gemenskapen. 

För mig personligen är det det irriterande svaret "det beror på". Jag är vansinnigt tävlingsinriktad och vill alltid utmana och förbättra mig själv, men samtidigt är jag medveten om att det kan leda till att jag sätter för stor press på tävlingarna och inte tar in upplevelsen för allt den kan vara. Så sanningen är att lopp kan handla om både och.

Vilket är ditt bästa råd till en nybörjare eller någon som är ny inom ultralöpning? 

Välj ett evenemang och tänk inte för mycket på det. Jag är helt övertygad om att alla kan klara av ett ultralopp och det största hindret för att klara av det är att inte tro på det! Vi har haft alla åldrar, stadier, former och storlekar som fullföljt våra evenemang. Eftersom intensiteten i ultralöpning är mycket lägre än på kortare distanser och en stor del av löpningen består av promenader är de faktiskt mer tillgängliga än kortare distanser och har mycket mindre tidspress.

När det gäller träning skulle jag råda nybörjare att måna om processen. Ultralöpning handlar inte bara om tävlingsdagen, det handlar om månader av träning, toppar och dalar och den personliga utveckling som kommer med det. Ha tålamod med dig själv, lyssna på din kropp och fokusera på kontinuitet framför intensitet. Och viktigast av allt, kom ihåg att njuta av äventyret. Resan är precis lika viktig som målet.

Sam - arrangör för Ultra X-serien

Hur skulle du beskriva stämningen på Ultra X-loppen? 

Föreställ dig detta: människor från alla samhällsskikt samlas, förenade av sin kärlek till sporten och sin gemensamma strävan att övervinna sina personliga gränser. Det finns en påtaglig känsla av uppmuntran och stöd i luften, och både deltagare och personal hejar på varandra. Det är inte bara en tävling, det är en gemenskap av likasinnade individer som tänjer på sina gränser samtidigt som de skapar livslånga kontakter som känns delvis som ett stort varumärkesevenemang, delvis som en stor lycklig familj.

Vad kännetecknar ett bra långdistanslopp? 

Att utforma en fantastisk bana är en konst i sig. Det handlar om att hitta den känsliga balansen mellan utmaning och skönhet. En bra bana ska visa upp det bästa av sin omgivning och samtidigt erbjuda en varierad terräng på ett sätt som skapar en resa som lämnar ett avtryck hos löparna. Jag tycker alltid att alla löpare ska kunna sitta bredvid någon på en bar och kunna förklara banan i en mening som får personen bredvid dem att tänka "Det är ganska häftigt".

Vad är det viktigaste lopparrangörer kan göra för att få sitt event att växa?

Enkelt. Ordna ett fantastiskt evenemang!

Hur viktig är en responsiv kundservicefunktion?

Det är viktigt, men det är ännu viktigare att all information finns på en plats där deltagarna kan hitta den. Att investera i detaljerade informationspaket och vanliga frågor som ständigt uppdateras är enligt min mening en bättre tidsanvändning än att oroa sig för att svara direkt.

Vad tycker du att en marknadsföringsplan för lopp ska bygga på?

Beakta svaret på frågan "Varför X event?" och fokusera på att kommunicera det budskapet.

Skiljer sig marknadsföringsspråket för ditt evenemang beroende på målgrupp (25 km vs Ultra) eller är budskapen likartade? 

Vi organiserar evenemang från 25 - 250 kilometer så det finns en något unik strategi för varje enskilt evenemang. Även om våra budskap inte skiljer sig så mycket åt mellan evenemangen (vi kommer alltid att sträva efter att erbjuda vackra, roliga och utmanande evenemang) kommer inriktningen att skilja sig åt med tanke på de typer av personer som vi tror kan värdesätta evenemangets erbjudande. Detta kan vara geografiskt, demografiskt, baserat på erfarenhet eller baserat på tidigare interaktion med Ultra X.

Vilka är några av de vanligaste misstagen du ser hos lopparrangörer?

Få panik när saker går fel, inte förbereda sig för dåligt väder, glömma att nästan alla situationer kan lösas med god kommunikation. Vi har varit där...

Vill du lära dig mer om hur du marknadsför ditt lopp? Läs den här artikeln för en översikt över alla dina marknadsföringsalternativ, och gå till marknadsförings-sektionen på bloggen! Om du behöver extra hjälp för att få fler deltagare kan du överväga ett RaceID-marknadsföringspaket

Foton av Ultra X