Hur du beställer medaljer till ditt lopp

En viktig del i lopp-upplevelsen är medaljen man får i mål! Vad behöver du som arrangör tänka på när du beställer medaljer till dina deltagare?

Först och främst: medaljer eller inga medaljer? Det pågår en diskussion i arrangörskretsen om huruvida man ska erbjuda medaljer eller inte. Å ena sidan är medaljer viktiga eftersom de representerar den prestation som deltagarna har uppnått när de slutfört loppet och blir ett minne av loppet som de (förhoppningsvis) behåller hela livet. Det är också ett effektivt sätt att marknadsföra ditt lopp på.

Å andra sidan har den förändrade inställningen till att arrangera lopp på ett mer hållbart och miljövänligt sättgjort att frågan om medaljer uppkommit. Vissa lopp beställer idag från sin lokala leverantör som använder trä för att tillverka medaljerna. Men nu går vi händelserna i förväg! Oavsett vilken väg du väljer för ditt lopp - med medaljer eller utan - är helt upp till dig.

I den här artikeln går vi igenom tre steg som tar dig från din första idé om hur du vill att ditt lopps medalj ska se ut, till att du väljer leverantör och beställer dina medaljer. De frågor vi ställer här vill vi att du ställer dig själv. Med dessa steg vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig kring hur du ska tänka när du beställer dina medaljer. Nu sätter vi igång!

Steg 1. Bestäm medaljens design. Hur vill du att medaljen ska se ut?

Fundera på hur du vill att medaljen ska se ut och kännas. Det är ganska vanligt att tävlingsmedaljer innehåller tävlingens namn, tävlingens logotyp och datumet för evenemanget
Som arrangör kan du ofta skicka in designförslag gratis, vanligtvis genom att skicka en vektorfil av din design. En vektorfil slutar vanligtvis med .EPS, .AI eller .PDF. och kan redigeras, förminskas eller förstoras, vilket är till hjälp för leverantören. Du kommer även få ha ett kortare möte eller e-postkommunikation med leverantören kring designen. 

Ibland kan du samarbeta med din stad. Göteborg Marathon har till exempel samarbetat med HDK Valand senaste åren för att skapa medaljens design. 

År 2023 skapades Göteborgs maratonmedalj av smyckeskonstnären Carolina Claesson från HDK-Valand, Högskolan för design och konsthantverk.

 

Steg 2. Bestäm antalet medaljer. Hur många medaljer behöver du beställa?

Vanligtvis kommer ett företag som tillverkar skräddarsydda medaljer kräva att du beställer ett visst antal. Många förväntar sig att du beställer minst 100 stycken, men du kan alltid ta kontakt om du vill ha färre medaljer än så. Fördelen är att ju fler du beställer, desto lägre är kostnaden per medalj. Så du får en rabatt när du beställer i bulk!

Hur mycket kostar det?

Kostnaden beror på medaljens storlek, detaljer och antalet. En medalj kan t.ex. kosta så lite som 10 kr om den beställs i stor mängd och kosta ända upp till 100 kr per medalj beroende på material och tillverkningskostnad. Letar du efter mer hållbara alternativ? En medalj tillverkad av trä kostar cirka 30 kr per medalj. Kolla in de här snygga trämedaljerna från Raw Cuts Studio.

Jämför olika alternativen och se till att du får en medalj som dina deltagare kommer att känna sig stolta över att hänga runt halsen när de kommer i mål.

Steg 3. Välj leverantör och beställ i god tid!

Nästa steg är att välja leverantör. Det betyder att du måste undersöka och sedan kontakta leverantörer som kan förse dig med dina medaljer. Du kommer förmodligen inte bara att beställa medaljer utan också andra varor eftersom det kan löna sig att beställa från samma leverantör. Det är dock inte alltid fallet. Du bör få några olika offerter för att jämföra kostnaden. Du kan också beställa några prover för att se hur din medalj kommer att se ut och kännas.
När du har kommit fram till ett beslut är det dags att göra en beställning. Gör detta i god tid eftersom din beställning kan försenas av olika skäl. Se till att du får din beställning i god tid och att du är nöjd med den. Leveransen kan ta upp till två månader eller mer, så ha tillräckligt med tid om du skulle behöva ändra din beställning på något sätt.

Sammanfattningvis

Sammanfattningsvis, välj en design till din medalj som passar ditt lopp. Se till att undersöka leverantörer och beställ dina medaljer i god tid. Det viktigaste är att dina deltagare får den kvalitet som återspeglar hur du vill att din loppdag ska bli ihågkommen. Medaljen som deltagarna får vid mållinjen är definitivt något som är värt din ansträngning som arrangör.

Lycka till med medaljerna!