Slik lager du et kart over løpebanen din med Google Maps

Et oversiktlig og tilgjengelig kart over løypen er et avgjørende element i ethvert løp. Et godt utformet kart er til fordel for både deg og deltakerne på flere måter, og ved å vise det på nettsiden din og i løpsinformasjonen din vil deltakerne være bedre forberedt. 

Ved å la løperne studere løypen på forhånd, kan de gjøre seg kjent med svinger, høydeforskjeller og potensielle utfordringer. Dette kan føre til bedre løpsplanlegging, tempostrategier og til syvende og sist en morsommere opplevelse for alle. Et oversiktlig kart hjelper også løperne med å navigere trygt i løypa, noe som minimerer forvirring og frustrasjon på løpsdagen.

Løypekartet er et verdifullt kommunikasjonsverktøy. Inkluder det på løpsnettstedet, i påmeldingsmateriellet og i e-poster før løpet for å holde deltakerne informert og engasjert.

Her får du en trinnvis veiledning til hvordan du lager et kart over løypen din på nettet:

1. Plott kartet ditt på Google Maps

  1. Åpne "Mine kart" på Google Maps, og klikk på "Opprett ny". Du kan gi kartet ditt et navn i øvre venstre hjørne.
  2. Søk etter eller zoom inn på startstedet ditt. En grønn markør vises slik at du kan justere startpunktet. Legg til dette punktet i kartlaget ditt. 
  3. Begynn å tegne løypen ved å klikke på "Tegn en linje" og deretter på "Legg til linje eller form". Legg til linjen til neste sjekkpunkt eller stasjon i løypen.
  4. Når du skal legge til et sjekkpunkt eller en vannstasjon, merker du av for "Legg til markør", velger stedet på kartet og lagrer det.
  5. Fortsett å lage linjesegmenter og markeder på denne måten til du har nådd mållinjen. Lagre mållinjen som en ny markør.
  6. Hvis du har behov for å redigere navnet på markører eller segmenter, kan du klikke på markøren i kartforklaringen til venstre. Da åpnes en boks på kartet der du kan justere tittelen. Her kan du også endre fargene på linjemarkeringene og stasjonene ved å klikke på fargeikonet i den samme boksen.
  7. Google Maps beregner automatisk avstanden til hvert linjesegment, og du kan se den i boksen med detaljer når du redigerer et segment. Men avstanden vil ikke være tydelig synlig på det delte kartet. Vi foreslår at du legger til avstanden også i segmentnavnene, og at du legger til den totale avstanden for løypen i kartnavnet eller kartbeskrivelsen. 
  8. Kartet ditt lagrer endringene dine automatisk. Når du er fornøyd med løypelayouten, klikker du på "Del"-knappen og velger "Del eller legg inn kart". Deretter kan du kopiere lenken eller innebyggingskoden for å dele kartet på nettstedet ditt eller i sosiale medier.
  9. Eksporter kartet ditt. Du kan bare eksportere Google-kartet ditt i KML/KMZ-format fra Google. Dette gjør du ved å klikke på de tre prikkene over kartforklaringen og velge "Eksporter til KML/KMZ".

2. Lag en GPX-fil av kartet ditt

En GPX-fil (GPS Exchange Format) gjør det mulig for deltakerne å importere ruten din direkte til løpeklokker eller andre GPS-enheter. Det finnes flere gratis nettverktøy som kan konvertere Google Maps-ruten din til en GPX-fil.

Det er bare å søke etter "Google Maps to GPX converter" og følge instruksjonene på det valgte nettstedet.

Når du har GPX-filen, kan du laste den opp til løpsnettstedet eller inkludere den som et nedlastbart alternativ i kommunikasjonen før løpet.

Ikke glem å lage et skjermbilde av kartet som du kan bruke i e-post, på nettstedet og i kommunikasjon på sosiale medier.

3. Last opp løypen din til en funksjon for tilskuere/løpsporing (valgfritt)

Mange løpstidtakingsselskaper tilbyr funksjoner som gjør det mulig for tilskuere å følge deltakerne i sanntid. Ved å laste opp løypen din til denne plattformen kan du skape en mer engasjerende opplevelse for både løpere og tilskuere.

Et eksempel er å bruke RaceID Spectate-funksjonen - ved å opprette løpet ditt på plattformen og laste opp GPX-løypen din, kan du styrke deltakerne dine og forbedre den generelle løpsopplevelsen for dem og hele løpsfellesskapet ditt. RaceID Spectate gjør det mulig for deltakerne å dele posisjonen sin under løpet (mens de har telefonen på seg). Hver tilskuer kan følge opptil 10 deltakere i samme løp gjennom RaceID-appen. 

Les mer om RaceID Spectate her.

Skjermbilder i artikkelen fra Google Maps.