Hur Man Ansöker om Tillstånd för Motionslopp i Sverige

En sak man kanskje ej tänker på som ny arrangör, är att man måste ansöka om tillstånd för alla typer av evenemang som arrangeras på offentliga platser i landet. Dette gjelder bevegelsesløp, i alle idretter så som løpsløp, cykelløp, simløp og triatlonløp. 

I den her artikkelen ger vi dig några riktlinjer att följa så att du kan få dina tillstånd inskickade och godkända i tid. 

Søk Tillstånd hos Polisen for Motionslopp & Idrottsevenemang

Det er framförallt hos Polisen du måste ansöka om tillstånd för motionslopp som hålls på offentlig plats. Det räknas som en allmän sammankomst, och det är detta du söker tillstånd för, under kategorin Idrottsevenemang. 

Når trengs da tillatelse av Polisen? Kvoterat från ansökningshemsidan; "Om ett idrottsevenemang anordnas för allmänheten eller om allmänheten har tillträde till det är det fråga om en offentlig tillställning. Du trenger tillatelse for å arrangere et slikt arrangement på en offentlig plass. Idrottsanläggningar, exempelvis arenor, räknas vanligtvis inte som offentlig plats. For idrettssevenemang på idrottsanläggningar krävs därför inget tillstånd från polisen, istället ska en anmälan göras till polisen om att evenemanget ska äga rum."

Siden motionslopp oftast äger rum utomhus, behövs nästan alltid ett tillstånd för dessa event. Det finnes ingen direkte anbefalinger på maxantalet deltakere for at en Polisansökan skall krävas. Vi rekommenderar att du skickar in en för alla typer av lopp (så länge det ej är en löpgrupp eller träningspass!) så att du är på säkra sidan. 

Hur Långt Innan Loppet Behöver jag Söka Tillstånd? 

Spesielt om det er et større arrangement, så anbefales det å sende inn søknad senest 4 måneder før arrangementet. I disse tider er ofte handläggningstiden längre - så om möjligt, försök få in din ansökan ännu tidigare än detta. 

Vart Söker jag Tillstånd för Motionslopp? 

Polisen har en e-tjeneste for søknader, som du kan nå her: https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/offentlig-tillstallning/. Du kan også skrive og sende inn en blankett.

I länken ovan ser du också vad du måste skicka med i ansökan, så som: 

  • Adressen/platsen där loppet hålls.
  • Kartskiss eller karta - alltså en överblick av loppets bana
  • Antall personer du tror kommer til å samles (inkludera deltagare, åskådare och personal)
  • Om det er et større lopp så må du også sende inn en sikkerhetsplan. 

På blanketten og Polisens hjemmeside finnes utförlig informasjon om hvordan du avslutter prosessen og hvilke dokument du må sende med: 

https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/offentlig-tillstallning/sok-tillstand-for-idrottsevenemang/

Hva koster det å søke tillatelse for motionslopp? 

Kostnaden for å søke om tillatelse til Idrottsevenemang varierer avhengig av typen av ditt lopp og hvor stort det er, men ifølge Polisens hjemmeside koster det minst 870 kroner. 

Mer info: https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/offentlig-tillstallning/sok-tillstand-for-idrottsevenemang/

Tillstånd hos Länsstyrelsen & Trafikverket för Lopp som hålls på Allmän Väg 

Om ditt lopp inkluderer deler av banan eller hele banan på en vei, så må du også få tillatelse hos länsstyrelsen og Trafikverket. 

"For å anordna en tävling med fordon på väg krävs tillstånd av länsstyrelsen. Som fordon räknas bland annat den som åker skidor eller cyklar. Se 3 kap 84 § trafikförordningen (1998:1276)", sier lagen. 

Om ditt lopp holdes på allmän väg bör din ansökan ha inkommit minst fyra månader i förväg, enligt Polisens hemsida. Vanligtvis gör du fortfarande ansökan via Polisen för hela processen. 

Lycka till med din ansökan, och tveka inte att høre av deg om du behöver hjälp med ditt lopp på något sätt!