Slik organiserer du en Ultra i hagen

Ultra-opplevelse i bakgården

Backyard Ultra er en form for ultraløping som har vokst i popularitet de siste par årene. Det startet med det legendariske Barkley Marathon, som ble til en hyllet Netflix-dokumentar med samme navn. Lazarus Lake, som skapte Barkley Marathon, står også bak Big's Backyard Ultra, som er et verdensmesterskap i Backyard Ultra og en svært prestisjefylt konkurranse. 

I et Backyard Ultra løper deltakerne en runde på 6,7 km på under en time, hver time. Målet er å løpe så mange runder som mulig til det bare er én løper igjen i løpet. Den løperen som er igjen til slutt, er vinneren! Verdensrekorden for menn i Backyard Ultra er på 108 runder og ble satt i oktober 2023 av amerikaneren Harvey Lewis. Verdensrekorden for kvinner i Backyard Ultra tilhører også en amerikansk løper: Jennifer Russo, som har fullført 74 runder. 

Lazarus Lake og Marcus Ekenstierna fra Sweden Runners driver utviklingen av Backyard Ultra via organisasjonen og backyardultra.com. Alle arrangementer som kvalifiserer til Big's Backyard Ultra, er oppført på denne nettsiden. Akkurat nå er over 350 løp over hele verden oppført og godkjent på Backyardultra.com.

For å få løpet ditt oppført på backyardultra.com må du følge de spesifikke Backyard Ultra-reglene og holde en god standard på arrangementet ditt. Disse reglene og standardene er til for at Backyard Ultra skal kunne utvikle seg på en enhetlig måte over hele verden. Dette gjør det mulig for deltakerne å kjenne seg igjen uavhengig av om de deltar i en Backyard Ultra i USA eller Sverige. 

Hva er det viktigste å tenke på når man arrangerer en Backyard Ultra?

Vi har massevis av veiledninger når det gjelder organisering av løp generelt. Se for eksempel Ultimative sjekkliste for arrangører for å sikre at du ikke går glipp av noe! Backyard Ultra har imidlertid sine egne spesifikke regler som du må forholde deg til. Ta en titt på listen nedenfor for å få en oversikt over disse reglene.

Regler for Backyard Ultra

  1. Kurs. Hvordan ser en Backyard Ultra-løype ut? Løypen bør helst være organisert som en sløyfe eller en tur-retur-løype og må være 6,7056 km eller 4,16666 miles lang.
  2. Bølgestart/startfelt. Hvordan organiseres starten på et Backyard Ultra-løp? Det anbefales at en Backyard Ultra bruker en såkalt bølgestart eller startkorral. Med denne typen start unngår man at løperne blir stående i kø i starten av løpet.
  3. Starter en ny runde. Hvordan vet deltakerne når de skal starte en ny runde? Hver ny runde starter nøyaktig på klokkeslettet når klokken ringer, og deltakerne må få en advarsel når det er 3, 2 og 1 minutt igjen. Det er ikke tillatt å starte for sent!
  4. Fullføring av en runde. Hvordan fullføres en runde, og hvilke regler gjelder for dette? En runde må fullføres i løpet av 60 minutter. Ingen løpsdeltakere kan forlate banen annet enn for å gå på toalettet. Det er ikke tillatt med tilskuere i løypen (dette gjelder også deltakere som er utelukket), og det er ikke tillatt å bruke personlige hjelpemidler i løypen. Det er for eksempel ikke tillatt å holde tempo eller bruke cruisekontroll.
  5. Timing. Må du bruke tidtaking for hver loop? Det er ikke obligatorisk å bruke tidtaking av loopene - dette er valgfritt.
  6. Vinnere og resultater. Vinneren er den siste personen som fullfører en runde. Alle deltakere skal få sine resultater i form av tilbakelagt distanse (hvor langt de har løpt totalt). Hvis det ikke er én person som fullfører flere runder enn noen andre, har ikke løpet noen vinner.
  7. Cap. Løpet må være åpent!

I tillegg til disse reglene finnes det noen beste fremgangsmåter å følge. Vi har intervjuet Marcus hos Sweden Runners. Hvis det er noen som vet noe om Backyard Ultras, så er det Marcus! 

Backyard Ultra-ekspert deler sine beste tips for et vellykket arrangement

Vi spurte Marcus i Sweden Runners hva som er det viktigste du som arrangør må tenke på når du skal arrangere et Backyard Ultra-arrangement, og han svarte med følgende to tips. 

#1 Behandle alle deltakere som vinnere! (for det er de!)

"Jeg har sett løp som for eksempel bare gir medaljer til de som har løpt minst 7 runder. Det er så feil - det er definitivt ikke det Backyard Ultra handler om! Backyard Ultra er for alle, uansett hvilket nivå du befinner deg på. Hver eneste deltaker er en vinner! Alle som står på startstreken har muligheten til å teste ut akkurat sin egen grense - og det betyr at det ikke spiller noen rolle om du løper 1 eller 24 runder. Prestasjonen er like mye verdt. Så ta hensyn til alle på samme måte, uansett hvor mange runder de har klart å skrape sammen! Vis alle deltakerne at du ser dem og deres innsats - kall dem ved navn og hils med et smil i mål! 

"Backyard Ultra er for alle, uansett hvilket nivå du befinner deg på."

Vi kunne ikke vært mer enige! Ultramaratonløp som Backyard Ultra er fantastiske fordi de skaper så mye fellesskap blant deltakerne. Det presser folk ikke bare til å sette sine egne personlige rekorder - det motiverer også andre rundt dem til å fortsette kampen. Alle som deltar i et Backyard Ultra-løp, ønsker å yte sitt aller beste og fortjener å være på lik linje med alle andre. 

#2 Gjør løpet ditt synlig på løpsdagen

"Det er mange som kanskje ikke har mulighet til å være til stede IRL, men som synes det er veldig gøy å se hvor mange runder en venn, et familiemedlem eller kanskje en kollega løper. Bruk Facebook og andre sosiale medier for liveoppdateringer av løpet! Hvis du har mulighet til det, kan du også bruke en form for tidtakingssystem med liveresultater som gjør det enkelt for følgere å følge løpet ditt!"

"Bruk sosiale medier for liveoppdateringer av bakgårdsultraen din" 

Dette er også et godt tips som vi mener gjør et utholdenhetsløp enda bedre. Det er vanskelig å organisere tilskuere når du har løp som kan ta mellom 12-24 timer eller mer å fullføre. Bruk derfor kraften i sosiale medier! Det er gratis og enkelt å bruke! Som Marcus også foreslår, sørg for at du bruker et tidtakingssystem som tilbyr en eller annen form for live-tidtaking som tilskuerne kan følge på nettet via en lenke.

Ressurser for deg som ønsker å arrangere et Backyard Ultra Race

Ta en titt på Backyardultra.com, som inneholder mye relevant informasjon om hvordan man arrangerer bakgårdsultraløp.

Hvis du er klar til å arrangere et Backyard Ultra-løp og trenger hjelp med et påmeldingssystem som sparer deg for mye verdifull administrasjonstid, se hvordan du kan komme i gang med RaceID.

Hvis du trenger noen referanser, Nalta Backyard Ultra og Big Shadow Backyard Ultra er to løp som sparer tid og gir deltakerne en fantastisk opplevelse ved hjelp av RaceID.

Fant du denne artikkelen nyttig? Hvis du vil ha flere tips abonner på nyhetsbrevet vårt!