Hur man organiserar ett Backyard Ultra lopp

Ultra-upplevelse på bakgården

Backyard Ultra är en form av ultralöpning som har ökat i popularitet under de senaste åren. Det började med det legendariska Barkley Marathon som blev till en hyllad Netflix-dokumentär med samma namn. Lazarus Lake, som skapade Barkley Marathon, ligger också bakom Big's Backyard Ultra, som är ett världsmästerskap för Backyard Ultra och en ytterst prestigefylld tävling. 

I Backyard Ultra springer deltagarna ett varv på 6,7 km på mindre än en timme, varje timme. Målet är att springa så många varv som möjligt tills det bara finns en löpare kvar i loppet. Den löpare som är kvar till slut har vunnit tävlingen! Världsrekordet för män i Backyard Ultra är 101 varv och genomfördes i oktober 2022 av belgaren Merijn Geerts. Världsrekordet för kvinnor i Backyard Ultra tillhör Courtney Dauwalter som sprang 68 varv 2020 i Big's Backyard Ultra. 

Lazarus Lake och Marcus Ekenstierna från Sweden Runners driver utvecklingen av Backyard Ultra via organisationen och backyardultra.com. Alla evenemang som kvalificerar sig för Big's Backyard Ultra är listade på denna webbplats. Just nu är över 350 tävlingar världen över listade och godkända på Backyardultra.com.

För att få ditt lopp listat på backyardultra.com måste du följa de specifika Backyard Ultra-reglerna och hålla en god standard vid ditt evenemang. Dessa regler och standarder finns för att Backyard Ultra ska kunna utvecklas på ett enhetligt sätt över hela världen. Detta gör att deltagarna kan känna igen sig oavsett om de deltar i ett Backyard Ultra i USA eller Sverige. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man organiserar ett Backyard Ultra?

Vi har massor av guider när det gäller att organisera tävlingar i allmänhet. Du kan till exempel läsa följande Den ultimata checklistan för arrangörer för att se till att du inte missar något! Backyard Ultras har dock sina egna specifika regler som du måste följa. Ta en titt på listan nedan för att få en översikt över dessa regler.

Regler för backyard Ultra

  1. Banan. Hur ser en Backyard Ultra-bana ut? Banan ska helst vara organiserad som en slinga eller ut och tillbaka och måste vara 6,7056 km lång.  
  2. Vågstart. Hur bör starten av ett Backyard Ultra se ut? Det rekommenderas att man använder sig av en vågstart för att undvika   trafikstockningar i början av loppet.
  3. Starten på ett nytt varv. Hur vet deltagarna när de ska börja ett nytt varv? Varje nytt varv startar exakt på timmen då klockan ringer och deltagarna får en varning när det är 3, 2 och 1 minut kvar till start. Inga sena starter är tillåtna!
  4. Hur man slutför ett varv. Hur avslutas ett Backyard Ultra varv och vilka regler gäller för detta? Ett varv måste slutföras under 60 minuter. Ingen deltagare får lämna banan annat än för att gå på toaletten. Åskådare är inte tillåtna på banan (detta gäller även eliminerade deltagare) och personliga hjälpmedel får inte användas när man springer banan. Det är till exempel inte tillåtet att pace-a eller använda farthållare.
  5. Tidsplanering. Behöver du använda timing för varje slinga? Nej, det är inte obligatoriskt att använda tidtagning för varje varv utan görs frivilligt. 
  6. Vinnare och resultat. Vinnaren är den sista personen som fullföljer ett varv. Alla deltagare bör få sina resultat i form av en distansmätning.  Om det inte finns en person som fullbordar fler varv än någon annan har loppet egentligen ingen vinnare.
  7. Kapacitet. Loppet måste vara öppet!

Utöver dessa regler finns det några bästa metoder att följa. Vi har intervjuat Marcus på Sweden Runners. Om det är någon som känner till Backyard Ultras - så är det Marcus! 

Backyard Ultra Expert delar med sig av sina bästa tips för ett lyckat lopp

Vi har frågat Marcus på Sweden Runners vad som är det viktigaste att tänka på när man organiserar ett Backyard Ultra lopp och han har två viktiga tips: 

#1 Behandla varje deltagare som en vinnare! (de är det!)

"Jag har sett tävlingar där man till exempel bara ger medaljer till dem som sprungit minst sju varv. Det är så fel - det är definitivt inte vad Backyard Ultra handlar om! Backyard Ultra är för alla, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Varje enskild deltagare är en vinnare! Alla som står på startlinjen har möjlighet att testa sin exakta gräns - och det betyder att det inte spelar någon roll om du springer 1 eller 24 varv. Prestationen är lika mycket värd. Så uppmärksamma alla på samma sätt, oavsett hur många varv de har lyckats skrapa ihop! Visa varje deltagare att du ser dem och deras ansträngningar - kalla dem vid namn och hälsa på dem med ett leende vid mållinjen! 

"Backyard Ultra är för alla, oavsett vilken nivå du befinner dig på"

Vi kan bara hålla med! Ultra-maratonlopp som Backyard Ultras är fantastiska då de skapar kamratskap bland deltagarna. Man slår inte bara sina egna personliga rekord - utan man motiverar även andra runt omkring sig att fortsätta framåt! Alla som deltar i ett Backyard Ultra-lopp vill göra sitt yttersta och och förtjänar att behandlas lika bra som vinnaren! 

#2 Gör ditt lopp synligt på tävlingsdagen med Sociala Medier

"Det finns många som kanske inte kan vara på plats men som skulle tycka att det var väldigt roligt att se hur många varv ens vän, familjemedlem eller  kollega springer. Använd därför Facebook och andra sociala medier för att ge liveuppdateringar om ditt lopp! Om du har möjlighet till det så använd också någon form av tidtagningssystem med live-resultat som gör det enkelt för åskådare att följa ditt lopp!"

"Använd sociala medier för att ge direktuppdateringar om ditt Backyard Ultra lopp" 

Detta är också ett toppenbra tips som vi tror gör loppet ännu bättre. Det är inte lätt att organisera åskådare när man har en tävling som kan ta mellan 12-24 timmar eller mer att avsluta. Använd därför sociala medier för att nå ut! Det är gratis och lätt att använda! Som Marcus också föreslår, se till att du använder ett tidtagningssystem som erbjuder livetidtagning av något slag som åskådarna kan följa online via en länk.

Fler resurser för dig som vill organisera ett Backyard Ultra lopp

Ta en titt på Backyardultra.com som innehåller mycket relevant information om hur man organiserar ultralopp på bakgården.

Om du är redo att organisera ett Backyard Ultra race och behöver hjälp med ett registreringssystem som sparar dig mycket dyrbar administrativ tid, se hur du kan komma igång med RaceID.

Behöver du referenser så är Nalta Backyard Ultra och Big Shadow Backyard Ultra  två lopp som använt sig av RaceID och därav sparat tid och samtidigt givit sina deltagare en fantastisk upplevelse. 

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp? För fler tips prenumerera på vårt nyhetsbrev!