Fristående anmälningsssystem vs anmälan med tidtagning

När du bestämt dig för att du behöver ett nytt anmälnings- eller tidtagningssystem för ditt lopp har du förmodligen sett att det finns ett antal alternativ och lösningar. Marknaden för lopphantering är fragmenterad och det kan vara svårt att förstå vilka alternativ som är bäst för dig och ditt lopp. I den här artikeln förklarar vi skillnaderna mellan att samla alla dina behov av teknik för lopp på ett ställe genom ett tidtagningssystem, jämfört med att hitta separata och specialiserade leverantörer för varje typ av teknik. Båda har sina fördelar och nackdelar. 

Tidtagning och Anmälan i en och samma plattform 

När du väljer en teknikleverantör för din lopp ser du att många tidtagningsföretag erbjuder hela tjänsten i ett enda system: registrering, startlistor och chip timing. Detta är vanligtvis fallet för större lopp som söker efter Chip- eller RFID-tidtagningeftersom det innebär att du måste använda chiptidtagning för din lopp. 

Många anmälningsleverantörer kan verka som ett fullservice-system, men om det är ett teknikbaserat företag som tillhandahåller programvara, har de nästan alltid en extern hårdvaruleverantör som arbetar med tidtagning eller samarbetar med dem. Ibland kan de till och med erbjuda GPS-tracking, men oftast som ett separat tillägg. 

Exempel på sådana leverantörer i Europa är RaceResult och Chronotrack.  

Fördelar med ett komplett system genom en Tidagningsleverantör 

 • Allt på ett och samma ställe
  Du behöver bara lära dig ett verktyg och kan samla alla dina uppgifter på ett ställe. Detta kan vara mycket bekvämt om du har ett stort team som du måste utbilda eller om du helt enkelt inte gillar tekniska utmaningar.
 • Ingen dataöverföring mellan plattformar
  Eftersom registreringsuppgifterna matas direkt till startlistorna för tidtagningslösningen (ett och samma system) behöver du aldrig oroa dig för API- eller Excel-överföringar av registreringsuppgifter till ditt tidtagningsföretag. Detta kan vara mycket bekvämt och spara dig fel i startlistorna och resultaten. Vanligtvis erbjuder dessa leverantörer också live- och slutresultat i en och samma plattform.
 • Perfekt för större tävlingar
  Som nämnts ovan måste du ha ett tillräckligt stort lopp för att chip timing ska vara ett alternativ. Om du arrangerar ett lopp med mindre än 300 deltagare kan chiptidtagning bli för dyrt för dig. Om du är ett större lopp och planerar att använda chip timing ändå kommer detta inte att göra någon skillnad och du kanske till och med kan förhandla fram ett bättre avtal om du använder flera av leverantörens tjänster.

Nackdelar med ett komplett system genom en Tidagningsleverantör 

 • Låst till en tidtagningsleverantör
  Om du väljer att arbeta med en tidtagningsleverantör för alla dina behov är du låst till att använda denna leverantör för din tidtagning och du måste bestämma dig för detta mycket tidigt under säsongen. Traditionellt sett arbetar dessa leverantörer vanligtvis med års- eller till och med fleråriga kontrakt, så du skulle vara bunden till en tidtagningsleverantör som kan kräva att du skriver under ett kontrakt för flera år i taget.
 • Leverantören måste vara verksam i din region
  Du måste försäkra dig om att den valda leverantören är tillgänglig när och var du har ditt lopp. Om tidtagningsrepresentanter måste resa långt kan du behöva betala extra för att täcka deras resekostnader, inklusive boende.
 • Kan vara dyrt
  Om du behöver chip timing är det vanligtvis den dyraste posten i budgeten för ett lopp. Priserna kan vara svåra att hitta på nätet och det är ofta svårt för arrangörerna att jämföra alternativen. De flesta företag arbetar på individuell offertbasis, så du måste kontakta dem först för att få en uppfattning om priset.
 • Inte idealt för mindre tävlingar
  Som nämnts ovan är den här lösningen svår för mindre lopp eftersom chiptidtagning ofta inte är ett ekonomiskt alternativ.

Separata system för anmälan och tidtagning 

Många arrangörer väljer separata system för registrering och tidtagning. Även om du inte kommer att ha allt samlat under samma digitala tak, har du många fler möjligheter att blanda och matcha leverantörer och hitta den perfekta inställningen för dig, ditt team och din lopp. Fortsätt att läsa för att få reda på för- och nackdelar med detta upplägg. 

Fördelar med att använda separata system för anmälan och tidtagning 

 • Bättre expertis och utveckling av system
  När du använder separata system får du bättre expertis inom varje område. Timingföretag är vanligtvis experter på timing och hård- och mjukvara kring detta. Så om det inte är ett mycket stort företag kanske registreringssystemet inte är så utvecklat och användarvänligt som du skulle ha önskat, vilket gör att du riskerar att deltagarna får en sämre upplevelse. Om du väljer separata system får du en expert på tidtagning och en expert på programvara för anmälan och lopphantering online, där båda lägger ner arbete på kontinuerlig utveckling av sina system och lyssnar på dina önskemål och behov.
  För fler tips om vad du bör tänka på när du väljer en anmälningsleverantör, se följande artikel.
 • Flexibilitet när det gäller tid
  Om du väljer separata system kan du öppna anamälan tidigt för ditt lopp och behöver inte oroa dig för valet av tidtagningssystem på ett tag. Du kan utvärdera alternativen och ansluta dig till den tidtagningsleverantör som du vill använda. Det finns många alternativ när det gäller tidtagning - från stora nationella eller globala leverantörer till lokala enmansföretag. Det kan vara stora prisskillnader, så det kan vara värdefullt att jämföra alternativen i lugn och ro.
 • Fler alternativ: internationella systemleverantörer
  Om du väljer separata system kan du också välja mellan fler alternativ när det gäller leverantörer av registreringsprogram. Du är inte bunden till din stad eller till och med ditt land och kan välja en internationell leverantör, eftersom du bara har att göra med programvara och vanligtvis molnbaserade system som inte kräver någon fysisk leverans. Detta kan vara fördelaktigt för dig, särskilt om du har ett internationellt lopp och vill att anmälan ska fungera i flera länder och på flera språk, och behöver använda lokala betalningsmetoder i olika valutor.

Nackdelar med att använda separata system för anmälan och tidtagning 

 • Överföring av uppgifter
  Du kommer alltid att behöva överföra uppgifter mellan din registreringsleverantör och ditt tidtagningsföretag. Detta kan ibland skapa problem om datan är orjganiserad på olika sätt i de två systemen. Det är vanligt att skicka över excel-dokument eller kalkylblad, men den absolut bästa lösningen är om du kan ansluta till din tidtagare via API och låta data flöda fritt och automatiskt mellan systemen. Se till att du har en plan för dataöverföring mellan dina respektive leverantörer och att du har god kommunikation med båda i god tid före tävlingsdagen.
 • Betalning och relationer med flera leverantörer
  Om du har flera system måste du kommunicera med och betala två olika enheter. Detta kan kräva lite mer arbete från din eller ditt teams sida.

Slutsats: Vilken setup ska du välja? 

Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att reda ut eventuella tvivel angående olika tidtagnings- och anmälningsleverantörer. Det handlar egentligen om dina preferenser och vad som passar bäst för ditt lopp. Tänk på om du värdesätter bekvämligheten med att ha allt i ett system eller om du föredrar förstklassig service från oberoende leverantörer som är experter på det de gör. Se till att du utvärderar varje tjänst med avseende till funktioner du behöver, och även vilket alternativ som ger den bästa upplevelsen för dina deltagare! Lycka till!