Hur Mycket Kostar Anmälningstjänster för Motionslopp?

När du arrangerar ett lopp är det viktigt att kunna erbjuda deltagarna ett enkelt och bekvämt sätt att anmäla sig till ditt lopp. Med dagens digitaliserade värld förväntar sig deltagarna att slutföra sin anmälan helt online och få en omedelbar bekräftelse på sin startplats i sin inbox. 

För att hjälpa dig med detta, finns det ett flertal anmälningstjänster på marknaden, som erbjuder online-system för dig att hantera hela registreringsprocessen, lagring av deltagardata och hantering av startlistor, deltagarsupport med mera. 

Dessa tjänster har en kostnad, och i den här artikeln bryter vi ner den kostnaden åt dig och förbereder dig för vad du kan förvänta dig när du letar efter en registreringstjänst eller ett “race management system” som det också kallas på Engelska. 

Vanlig Kostnadsstruktur för Anmälningssystem

Branschstandarden för de flesta registreringstjänster är att debitera dig per transaktion eller per deltagare. Det finns vanligtvis:

  • En basavgift per transaktion
  • En procentuell avgift av transaktionsbeloppet
  • Ibland en engångsavgift eller årlig fast avgift

Transaktionsavgift Per Anmälan

Denna avgift läggs vanligtvis till i priset för att täcka transaktionskostnader som kommer för leverantören av betalningstjänsten. Alla loppanmälingsföretag använder en betalleverantör som är integrerad som en del av systemet för att kunna erbjuda dig säkra betalningar. Det finns bara ett fåtal srora leverantörer av onlinebetalningar (som Stripe, Adyen eller lokala banksystem i varje land, så som Swedbank Pay i Sverige till exempel), och alla dessa leverantörer tar ut en avgift per transaktion samt en procentuell avgift av hela transaktionsbeloppet varje gång ett köp löper genom deras system. Därför måste din anmälaningstjänst betala denna avgift till betalningsleverantören och måste åtminstone täcka denna kostnad som en del av avgiften som de tar ut från dig. För de flesta betalningsleverantörer är dessa avgifter strukturerade som en fast engångsavgift per transaktion samt en % avgift, det är därför ditt pris per anmälab också har denna struktur. Transaktionsavgiften per registrering varierar vanligtvis från ca 3 kr cent till 10 kr. 

Procentandel Av Transaktionsbeloppet

Som jag förklarade ovan, följer kostnadsstrukturen baspriset för betalningsleverantörens avgifter, och den andra delen av det är en avgift i % på hela transaktionen. Därför, ju dyrare din anmälningsavgift är för ditt lopp, desto mer betalar du. 

Din anmälningsleverantör betalar förmodligen runt 1-4% av varje transaktion varje gång någon gör ett köp via plattformen. Deras förmåga att förhandla om kostnader och valet av betalningsleverantör är därför viktigt för priset du ser på din faktura. Efter avdrag för kostnader måste din Race Management-leverantör sedan räkna in alla sina andra kostnader och vinster som de behöver göra, och fastställa ett slutpris. Vanligtvis ligger de flesta avgifterna för registreringstjänster på runt 3 % som lägst till upp till 10 % som högst, beroende på land, tillgängliga betalningsmetoder och prismodellen för företaget i fråga.

Engångsavgift Eller Årlig Fast Avgift

För vissa företag kommer du att se en fast avgift läggas till i offerten. Denna kostnad läggs vanligtvis till för att täcka eventuell initial onboarding och/eller fortsatt support för att hjälpa dig att lära dig systemet. Vi har inte sett några företag som tar ut en högre fast avgift än 1000-5000 kr. 

Totalpris för Anmälningstjänster

Om vi ​​nu sätter ihop de tre delarna så ser du på en kostnad per deltagare runt 10 till 100 kr, beroende på din anmälningsavgift såklart.

Ta till exempel avgiften för RaceID och tillämpa den på ett lopp med en avgift på 300 kr, så får vi:

(5 kr x 1) + (5 % x 300) = 20 kr per deltagare 

Avsätt Din Anmälningsplattformsavgift Till Deltagaren 

Vissa leverantörer tillåter dig att kompensera för hela din behandlingsavgift eller kostnaden för lopphanteringssystemet till deltagarna. Detta kommer att visas som en “Bearbetningsavgift” eller “Transaktionsavgift” som läggs till summan när de anmäler sig till loppet. På så sätt är hela tävlingshanteringssystemet och betalningshanteringen gratis för dig som arrangör, men det är istället dina deltagare som kommer att se den avgiften och betala den när de anmäler sig. 

Att kompensera priset på det här sättet är vanligt i vissa länder, särskilt i Nordamerika och USA. Anledningen kan vara att konsumenterna är vana vid att betala expeditionsavgifter och även se att en skatteavgift dyker upp på summan av inköpspriset varje gång de köper något. Men i Sverige, och de flesta europeiska länder är detta inte vanligt. Konsumenter är vana vid att se priset de ska betala från början och kan bli misstänksamma om de plötsligt debiteras en extra avgift i slutet. 

Alternativ Till att Betala för ett Anmälningsverktyg

Om du har ett mycket litet lopp, kanske du kan täcka dina registreringar via Google Forms eller e-post, och samla in betalningar kontant eller med Swish vid sidan om. Den här metoden kan dock lätt gå ur hand eftersom du inte vet vem som har betalat och du kommer att kämpa med att sätta ihop startlistor, samla in deltagardata och kanske missar deltagare och gör andra misstag. Det är vanligtvis värt det att investera i ett anmälningsverktyg, eftersom risken är så låg (du betalar bara för det faktiska antalet deltagare du får, eftersom det oftast inte finns någon förskottsbetalning). Fördelen med en manuell metod är att den är helt gratis och du kommer inte att betala ett öre för registreringstjänster (annat än värdet av en stor del av din egen tid). 

Det andra alternativet är att bygga en egen registreringstjänst på din webbplats, till exempel genom att använda ett e-handelsverktyg som shopify eller anlita ett en utvecklare som bygger det åt dig. Oavsett vilken metod du använder för att sätta upp strukturen kommer du i alla fall att behöva betala en avgift till ditt val av betalningsleverantör på cirka 2-4 % av varje transaktion, så tänk på det. Om du använder en e-handelstjänst kommer din registrering att se ut som en vanlig kundvagn, som om du skulle handla kläder etc online, och det kommer inte att finnas några skräddarsydda funktioner för dig att sortera deltagare i klasser, sätta startnummer, generera startlistor eller ansluta till tidtagningstjänster. Om du vill ha dessa funktioner utan att använda en anmälningstjänst måste du välja alternativ 2, och anlita en utvecklare som kan bygga ett anpassat system åt dig.

Anpassade system kan vara ett utmärkt alternativ för större lopp som har budgeten att anställa ett team för att bygga den exakta lösningen du vill ha. Det blir dyrt, men du får det som du vill ha det och helt anpassat efter ditt varumärke. Tänk på att planera en budget för de kommande åren för att hålla ditt system uppdaterat. 

Vill du ha hjälp med att budgetera för ditt lopp och beräkna din anmälningsavgift? 

Prova vår kostnadsfria Kostmadskalkylator och budgetmall för att få lite hjälp på vägen, och lek med registreringsavgifterna du erbjuder och effekterna av prisskillnader för registreringstjänsten. Kom ihåg att du bör överväga allt som sparar tid så att du kan spendera den på dina deltagare, eller att bygga din loppbana (vilket är den viktigaste aspekten av loppet, enligt deltagarna).