Hvordan bygge en løpsarena

Arenaen er løpets hjem, både for deltakere og tilskuere. Det kan virke enkelt å sette en strek på bakken og gi seg for i dag - men hvis du virkelig ønsker å skape en unik opplevelse rundt løpet ditt, er det mye mer du bør tenke på. Les videre for å få noen nyttige tips! 

Velg et godt sted og sett opp arenaen 

Du ønsker å skape et knutepunkt for løpet ditt der folk kan slappe av, sosialisere og gjøre seg klare til løpet. Deltakerne og deres familier/venner kommer forhåpentligvis til å tilbringe mye tid på arenaen, så sørg for at du velger en god plassering og at alt er organisert.

Det er viktig å planlegge hvor arenaen eller løpsbyen skal ligge, men også hvordan den skal se ut. Husk at den bør:

  • Være lett tilgjengelig med ulike transportmidler (bil, kollektivtransport, sykkel). 
  • Ha nok plass til startportalen/startlinjen. 
  • Være i nærheten av toaletter (eller ha plass til å plassere bærbare toaletter). 
  • Har tilgang til drikkevann og elektrisitet 
  • Har plass til å sette opp telt eller tilgang til tak i tilfelle dårlig vær. 
  • Tilstrekkelig med sitteplasser og oppholdssteder for deltakerne 

Profftips: Sett av nok tid til å sette opp arenaen (det tar lengre tid enn du tror!).

Mat og drikke på arenaen

Det er viktig å tilby salg av lett mat og drikke, eller å tilby det som en del av løpspakken. Idrettsutøvere er sultne, og uansett hvor bra alt annet ved løpet ditt er, vil en sulten utøver ikke nyte det! Det er også en god forretningside for deg å selge forfriskninger eller inngå lokale samarbeid. Du kan invitere mat- og drikkesponsorer til å hjelpe deg med dette - for eksempel ved å kontakte lokale matbutikker eller leverandører og tilby dem en gratis plass til å selge mat på arenaen. På denne måten slipper du sannsynligvis å betale dem, samtidig som de kan selge mat og få merkevareeksponering.

Profftips: Sett opp en enkel fontene med drikkevann, slik at løperne kan fylle vannflaskene sine og holde seg hydrert. 

Hvordan håndterer dere avfall og rengjøring?

Sørg for å ha nok søppeldunker/poser overalt, og at du har en plan for hvordan du skal rydde opp etter løpet. Du må rydde opp på hele arenaen og i løypen. Det er veldig viktig å ta vare på naturen vår og ikke etterlate plast eller emballasje. Sørg også for å kommunisere til deltakerne at de må plukke opp etter seg. I noen løp fører forsøpling til diskvalifisering. Kanskje kan du også arrangere et plogging-arrangement eller en oppvarming etter løpet - hvis du aldri har hørt om det, er det verdt å Google!

Hvor mange toaletter trenger du til et langdistanseløp?

I ethvert arrangement må det tas hensyn til menneskelige behov. Dette gjelder i enda større grad for en gjeng nervøse idrettsutøvere som er overhydrert og trenger å gjøre sitt fornødne hvert 10. minutt. Sørg for at du enten setter opp løpslandsbyen på et sted som har nok toaletter, eller leier inn bærbare alternativer. Generelt trenger du flere toaletter for kvinner, og kanskje også hvis du serverer mat og drikke på arrangementet. D-tox-gruppen har en god artikkel om hvor mange toaletter du trenger.. Husk å ikke bare telle deltakere, men også tilskuere, funksjonærer og frivillige.

Tilgang til teknologi og mobilmottak

Er løpet ditt lagt til et sted langt ute i ødemarken? Ofte trenger tidtakerselskaper og andre leverandører stabil internett- eller 3G/4G-forbindelse. Sørg for å undersøke området på forhånd og plasser hovedknutepunktet for startteknologien på et sted med god dekning. Hvis du ikke kan skaffe wi-fi-tilkobling på en eller annen måte, må du sørge for at du kan dele data fra telefoner eller nettbrett. Det finnes mange måter å ordne bærbar tilkobling på - bare husk å planlegge for det! 

Profftips: Hvis du bruker RaceID Timing-appen, kan du klare deg fint uten tilkobling hvis du bruker samme enhet (for start og mål). Alle data lagres på enheten til du finner en stabil forbindelse. 

Sammendrag: Den optimale løpslandsbyen

Alt i alt, sørg for at arenaen ser bra ut og at logistikken rundt arenaen fungerer, så får du en hyggelig løpsdag med fornøyde utøvere. 

Hør hva noen av deltakerne har å si om sine beste løpsopplevelser nedenfor: 

"Jeg husker et Swimrun-løp jeg deltok i i Spania, og de hadde satt opp en rød løper ved målstreken og hevet den opp slik at man kom i mål på en scene. De hadde også installert høyttalere av høy kvalitet og spilte oppmuntrende sanger både ved start og mål - det føltes så kult å løpe over målstreken på den løpsarenaen!" sier Fanny Kuhn, Swimrun-atlet. 

"Jeg har vært på mange flotte arenaer før - en arena som skiller seg ut, er Braemar Games-arenaen. Du starter bakkeløpet midt blant alle tilskuerne og kjører en hel runde på innsiden av arenaen før du kjører opp bakken. Når du avslutter, kjører du motsatt vei. Brølet fra publikum gjør det til noe helt spesielt. Det er faktisk så spektakulært at dronningen alltid er til stede! En æresrunde for vinnerne her er ikke noe man glemmer så fort..." sier Hector Haines, Trail, Fell og Skyrunner.

Er du nysgjerrig på hvordan RaceID kan gjøre løpsadministrasjonen smidigere? Ta kontakt med oss

Bilder: Marcus Järvinen