Vad Du Ska Tänka på när Du Beställer Finisher T-shirts

Oavsett vilken typ av sport eller lopp du arrangerar så är det vanligt att erbjuda deltagarna en t-shirt eller annan passande merchandise som symboliserar prestationen. I denna artikel får du några användbara tips på hur du bör gå tillväga när du beställer finisher-tröjor.

Finisher t-shirts har stor potential att utvecklas till långvarig, vandrande marknadsföring som kan spridas över hela världen när dina deltagare stolt tar dem hem och använder dem under träning, eller kanske till och med på kontoret. Finisher t-shirten har även status och stort känslomässigt värde för de flesta deltagare – det är ett bevis på att de klarat att genomföra ditt lopp! Visst har de vanligtvis sin medalj att vara stolta över också, men de flesta avstår från att ha på sig medaljer i sitt vardagliga liv… En t-shirt å andra sidan kan stolt visas upp i alla typer av sammanhang och speglar den staminan och styrkan som krävs för att ha klarat av ett tufft lopp – samt som en påminnelse om alla fina minnen kring upplevelsen.

Om du har bestämt dig för att du vill erbjuda dina deltagare en tröja, var ska du då börja? Vi fick lite hjälp av våra vänner på Trimtex som gett oss sina experttips på vad du bör tänka på när du beställer dina första finisher t-shirts. 

Hur fungerar det när man beställer tröjor, från första kontakt till slutleverans?

Först måste du hitta din leverantör och kontakta dem. De brukar hjälpa dig genom att ställa några frågor om den design du föredrar, och hjälpa dig att designa din t-shirt. Du måste vanligtvis skicka din logotyp i ett högupplöst format och bestämma vilken text du vill ha och var du vill placera den. När du är nöjd med designen ger du ett OK för att gå till produktion i det antal t-shirtar du behöver. Kom ihåg att det vanligtvis tar flera veckor eller månader innan du får varorna skickade till dig.

Vad bör du tänka på när du designar din finisher-t-shirt? 

Vanligtvis kan du få hjälp med designen av leverantören, men du kan även göra din egen design i förväg om du känner någon som är bra på grafisk design inom din organisation. Bestäm vilka färger du vill ha ditt tryck i – tänk på att ibland kan fler färger bli dyrare beroende på vilken tryckteknik som används. 

När det gäller text så tipsar Trimtex om att inte ta med några datum eller årtal, för då kan du återanvända t-shirtarna till nästa upplaga av loppet om du skulle få några exemplar över – ett smart drag för både plånboken och miljön!

Lägg lite möda i designen, för ju bättre t-shirten ser ut, desto fler deltagare kommer faktiskt att ha på sig den och på så sätt hjälpa till att sprida budskapet om ditt event vart de än går. Om du slumpmässigt skriver ut en logotyp i någon slumpmässig färg, utan mycket eftertanke, är det stor risk att dina deltagare bara kommer att använda ditt plagg som en pyjamaströja… 

Hur långt i förväg måste du beställa t-shirts om du vill ha leverans veckan innan ditt lopp?

Detta kan variera beroende på din leverantör, men det är vanligtvis något du bör planera i god tid. Om du använder Trimtex måste du beställa senast 6 veckor före leverans, och du kan inte ändra beställningsmängden efter att du lagt den första beställningen. Det kan vara svårt att uppskatta rätt antal eftersom du sannolikt kommer att hålla din loppanmälan öppen fram till loppdagen. Vi rekommenderar att du räknar med att beställa lite fler än du tror att du kommer behöva och täcker den extra kostnaden genom att höja anmälningsavgiften ett visst datum före loppet som en “efteranmälan”. Ett annat alternativ är att leta efter en sponsor som kan kompensera för en del av t-shirtkostnaden i utbyte mot att du trycker deras logga på varorna. 

Om du vill tänka på miljön, finns det alternativ när du beställer kläder?

Det finns många alternativ att välja mellan när gällande textilier. Som ett exempel erbjuder Trimtex olika t-shirts som är gjorda av återvunnet material och dessutom håller företaget hela produktionskedjan så miljövänlig som möjligt. Idag har många tillverkare hållbar produktion, så vi rekommenderar att du letar efter ansvarsfulla företag när du väljer leverantör för dina t-shirts.

Om du inte vill ha t-shirts, vilken annan sorts tryckt merchandise kan du beställa för ett lopp?

Mössor och pannband i olika modeller är också väldigt populärt, enligt Trimtex. Som deltagare har vi sett flera kreativa alternativ som strumpor, hoodies, armvärmare eller tygväskor – de flesta textilier är möjliga att trycka logotyper och text på, så låt din fantasi flöda! 

Om du har fler frågor kopplar vi gärna ihop dig med vår partner Trimtex. De kan också erbjuda dig en bra deal på finisher t-shirts om du anger RaceID som referens. (Vi använder Trimtex för vårt eget RaceID-kit och rekommenderar varmt deras tjänster!)