Vilket är det svåraste ultraloppet i världen?

Från höga berg till brännande öknar, till några av de mest avlägsna platserna i världen och till demokratins födelseplats. Att välja ut världens tuffaste uthållighetslopp lopp är en svår fråga att besvara och det finns mer än ett sätt att få fram en katt. Våra urvalskriterier har baserats på några få faktorer. Det måste vara över 200 km långt, ske under extrema förhållanden (väder eller miljö) och ha minst en nyligen genomförd upplaga som har mindre än 50 % av deltagarna. Läs vidare och låt dig inspireras!

1. Montane ryggrad lopp, Storbritannien

En våldsam non-stop vinterkörning lopp längs 430 km av bergs- och höglandsområden. Deltagarna måste övervinna obevekliga kalla och våta förhållanden och bära i genomsnitt 8 kg utrustning, inklusive spis, skydd och allt som behövs för att överleva. I vintermörkret är över 2/3 av lopp mörkt och när deltagarna kämpar mot sina inre demoner kommer nästan alla att hallucinera på grund av sömnbrist. 

2. 6663 Arctic Ultra, Kanada

En lopp till "världens topp" där deltagarna ska försöka resa över 600 km genom några av de mest avlägsna och kallaste delarna av världen. Även om endast ett fåtal personer försöker ta sig igenom denna lopp varje år, är det ännu färre som fullföljer den. I utrustningslistan anges att alla deltagare måste ha en sovsäck som minst klarar -35 °C på vad som måste vara den hårdaste långdistansresan lopp i världen. 

3. Moab 240, USA

Lurks ligger i La Sal Mountains i Utah och är ett 386 km långt monster. lopp bygger upp ett crescendo i svårighetsgrad och en stor del av de 29 000 klättringsmåtten (det vill säga 3,5 gånger högre än Everest) ligger under andra halvan av lopp. Leden går genom öknar, kanjoner och två bergskedjor. Av hela vårt urval har Moab240 den största höjdökningen och den vertikala uppstigning som löparna måste försöka är oöverträffad. 

4. Swiss Peaks 360, Schweiz

360 km härlig bergslöpning i de schweiziska alperna på en kurs som är "krävande, teknisk och nyckfull" (vilket betyder mycket föränderlig). Med över 26 000 höjdmeter är detta en gigantisk utmaning i en av världens vackraste bergskedjor. Deltagarna kommer att uppleva glaciärer, gröna schweiziska dalar och bogserande berg i sin strävan att fullborda SwissPeaks360. 

5. Sparathalon, Grekland

Inspirerad av Pheidippides legendariska ansträngningar när han sprang från Aten till Sparta (han gjorde detta före sin ökända maratonlöpning från Marathon till Aten). Löparna har 36 timmar på sig för att klara av de uppslitande 246 kilometerna. Det är knappt 7 km i timmen och ett enormt test av fysisk kondition och uthållighet. Det är den kortaste tävlingen på listan när det gäller tid, även om deltagarna utsätts för en obeveklig press att fortsätta att nå de aggressiva tidsgränserna och att anamma Pheidippides anda genom att fortsätta att springa. 

6. Drakar tillbaka lopp, Storbritannien

En episk 6-dagars, 380 km lång etapp lopp som går genom de karga bergen i Wales. Med 17 400 höjdmeter kan dagarna bli en ansträngande prövning, vilket framgår av att 24 % av deltagarna kom i mål vid den senaste upplagan 2021. Detta är en mycket teknisk och utmanande lopp, på vissa ställen kommer atleterna att röra sig långsammare än 1 km/h när de korsar den knivskarpa Crib Goch-ryggen och går genom en av de tuffaste terrängen i Europa. 

7.Tor des Géants, Italien

En grym 330 km lång etapp med över 24 000 höjdmeter i norra Italien. Tor des Geants (jättarnas tur) i Aostadalen är ett av de tuffaste ultramaratonloppen i bergen i världen. Det är en extrem utmaning där deltagarna går en lång och utmanande rutt genom 34 kommuner. Deltagarna genomför detta utan uppehåll och fattar själva beslut om när de ska stanna och vila. 

8. Marathon Des Sables, Marocko

Detta är ett ikoniskt och kanske det mest kända av alla ultra maratonlopp, en 251 km lång lopp genom Saharaöknen. Deltagarna måste navigera sig fram genom sanddyner, slätter och klippor, och det sägs att det är den "tuffaste fotlöpningen på jorden". Temperaturerna kan vara extrema, ibland upp till 50 ˚C, och deltagarna måste bli mästare på lägerlivet och sina kroppar för att klara av det. 

9. Badwater 135, USA

En 217 km lång nonstop-loppstävling som går över tre bergskedjor med Death Valley som bakgrund. Deltagarna måste klara av en stekande ökenhetta som regelbundet överstiger 50 ˚C och en enorm klättring uppför Mount Whitney i slutet av loppet lopp. Anmälan sker endast på inbjudan och de som vill delta måste lämna in en omfattande och väl genomtänkt ansökan till arrangörerna. 

10. Gobi mars, Mongoliet

En 6-dagars, 250 km lång lopp på en av de mest avlägsna platserna i världen över en vidsträckt stäpp och i Ghengis Khans fotspår. Rutten går genom ett fantastiskt utbud av gräsmarker, enorma fält, sanddyner, flodbäddar, sand och berg och kulminerar i en episk 80 km lång sträcka på dag 4 på lopp som kallas "den långa marschen". Trots att det är en iscensatt lopp bär deltagarna i genomsnitt 9 kg utrustning. 

Om du behöver några råd om hur du kan göra din egen kurs mer spännande (det behöver inte vara Ultra), kolla in det här inlägget.

Fotokredit till: No Limits Photography: Foto: No Limits Photography