Jämförelse av Svenska Anmälningstjänster för Motionslopp
Varesig du är ny arrangör och skall välja ett anmälningssystem för ditt lopp, eller om du arrangerar ett väletablerat lopp men känner att det är dags att kika på ett bättre system, så kan det vara svårt att navigera alla alternativ som finns på marknaden.
I den här artikeln hjälper vi dig genom att lista de anmälningstjänster som finns tillgängliga för lopparrangörer i Sverige.
Även fast vi på RaceID erbjuder en komplett anmälningsplattform för ditt lopp, så är vårt mål att hjälpa dig som arrangör att lyckas. Därför har vi försökt hålla denna recension så opartisk som möjligt! Alla leverantörer är listade i bokstavsordning, och du kan även ladda ned en jämförelsetabell där vi tagit med de vanligaste funktionerna som efterfrågas hos arrangörer.
Om du har ett stort internationellt lopp kanske du även vill kika på våra recensioner av Internationella anmälningsverktyg.
Ladda ned Jämförelsetabell:
Experter på Anmälningssystem
I denna kategori utvärderar vi mjukvaruföretag som är specialiserade på just anmälan och administrationsplattformen bakom lopp. De kanske erbjuder kringtjänster såsom tidtagning eller annat, men är fokuserade på att leverera just ditt EMS och loppanmälan för deltagare.
AnmälMigNu!
Hemsida: https://anmalmig.nu
Pris: 500-1500 kr (beror på storlek och anmälningsavgift) + 1 kr/deltagare + transaktionsavgifter för kortbetalning (varierar)
AnmälMigNu! är som det beskrivande domännamnet antyder en plattform och tjänst för att ta in anmälningar till lopp och andra typer av event utvecklat och drivet av arrangören och IT specialisten Johan Ingjald.
Vid första anblick möts du av en minst sagt kreativ hemsida med så mycket rött att det är lite svårt att läsa all text och information som finns tillgängligt! Tyvärr finns inget sätt att logga in och testa systemet, så denna review har gjorts med hjälp av beskrivande information på hemsidan.
Anmälan för deltagare ser ut såhär:
Fördelar: AnmälMigNu! är ett litet företag med ett fåtal kunder, vilket kan göra det till ett personligt samarbete mellan kund och leverantör. Det är även ett mycket prisvärt system. En utstickande funktion som finns hos AnmälMigNu! är att deltagare kan köpa presentkort till vilket av loppen man vill som finns på plattformen. En annan användbar funktion som många arrangörer värdesätter är att man kan anmäla många samtidigt och betala via faktura. Utvecklaren som driver systemet arbetar konstant med att uppdatera systemets alla funktioner utefter kundernas behov.
Nackdelar: hemsidan och systemet verkar fungera men det är ej så vackert att titta på eller att använda ur ett UX-perspektiv och ger inte direkt ett proffsigt intryck till deltagare som anmäler sig till ditt lopp. Att anlita ett företag som är drivet av en enskild person kan även sätta stor risk på ditt evenemang i behov av support i nödsituationer. Loppkalendern är mycket liten, innehåller endast 40 lopp totalt (av vilken majoriteten är Blodomloppets alla deltävlingar vilket är företagets största kund).
Din Kurs
Hemsida: https://www.dinkurs.se/
Pris: från 6 kr per anmälan eller 3.52% per transaktion, Standard och premiumpaket tillgängligt för fler funktioner.
Som namnet antyder, är Din Kurs en portal som fokuserar på deltagaranmälan generellt. Då man kan använda systemet för lopp specifikt, så är systemet ej specialiserat för detta. Man kan sätta upp detaljrika frågeformulär med all information du kan tänkas behöva från deltagarna, och du har ett admingränssnitt där du kan hantera alla anmälningar.
Gränssnittet är något utdaterat och plottrigt att fylla i, men fungerar fint och det är inte så svårt att sätta upp ett event:
Likaså är gränssnittet för de som anmäler sig – det är mycket simpelt, ett vitt formulär som integreras på en sida, med fungerar bra:
Fördelar: Din Kurs är ett fördelaktigt val om du är ute efter det billigaste alternativet, eftersom du kan använda baspaketet för så lite som 6 kr per deltagare (beroende på ditt pris för anmälningsavgiften). Vi gillar att man även kan välja om man vill att betalningar skall ske helt via kortbetalning eller swish, eller till och med via faktura om du önskar. Det finns även olika paket med mer avancerade funktioner om man är ute efter det, till exempel om du vill ha egen branding och loggor kan du betala en månadsavgift för detta.
Nackdelar: Man kan ej få fram automatiska klassiska startlistor som i princip alltid behövs för
alla typer av motionslopp. Detta innebär att du måste sätta ihop egna startlistor och publicera manuellt på din hemsida. Din Kurs och Eventry arbetar tillsammans, och ditt event listas i Eventrys kalender – dock är denna kalender mycket generell och ej fokuserad på lopp, så trots att all exponering och marknadsföring är bra så gissar vi att den inte är lika effektiv som hos andra plattformar som är specialiserade på lopp!
MittLopp
Hemsida: https://mittlopp.se/
Pris: 4 kr + 4%
Mitt Lopp erbjuder en anmälningstjänst som inkluderar online anmälan, administartionsverktyg samt annonsering på hemsidan jogg.se som är affilierat med tjänsten.
Att logga in och sätta upp ett konto är enkelt, vi gillar de första och tydliga stegen när man skapar ett nytt eventskal som går snabbt:
Upplägget är tydligt och efter man skapat ett eventskal kommer man in till ett antal grupper av inställningar att gå igenom. Det är en hel del att fylla i, men processen är intuitiv och enkel att följa.
Fördelar: för mitt lopp är att det finns många olika alternativ för prissättning, till exempel datumstyrd och gruppstyrd prissättning (anmäla en grupp till ett visst pris till exempel). De har även en tydlig prissättning för arrangörer för sin tjänst på 4 kr + 4% så du vet vad allting kommer kosta. Det är en fördel att som lopp få synas på siten jogg.se – vilket är inkluderad marknadsföring utan någon extra kostnad.
Nackdelar: för MittLopp är att det ej finns någon funktion för att mejla eller skicka meddelanden till deltagare. Det finns en funktion för att sälja sin startplats vidare, men andra self services verkar ej finnas tillgängligt. Anmälningsflödet för deltagare är responsivt och har en mycket enkel formulärs-look (se exempel nedan). Med tanke på deltagarupplevelsen skulle en snyggare design kanske vara att önska, men funktionellt håller anmälan måttet. Det finns ej något fullutveckalt språkstöd för internationella lopp.
RaceID
Hemsida
Pris: 10 kr + 6% per anmälan
RaceID (det är vi 🙂) är en deltagarfokuserad plattform som erbjuder en fullständig lopphanteringstjänst för arrangörer, samt en app och nätverk för deltagare. Appen är utformad för att underlätta anmälan och möjliggöra för deltagare att upptäcka nya lopp, samt ger dig extra exponering och gratis marknadsföring i kalendern. Du kan koppla RaceID till ditt val av chiptidtagning eller använda RaceIDs tidtagningsapp som är helt koplpat till systemet med startlistor mm.
Så här ser anmälan ut för deltagare på RaceID:
Adminsystemet är enkelt att använda och du kan testa det gratis genom att skapa ett konto själv. Såhär ser admingränssnittet ut:
Du kan läsa mer om fördelar och nackdelar med RaceID, samt se om det passar dig och ditt lopp genom att utforska sektionen “Varför RaceID?” i vår blogg: https://raceid.com/organizer/sv/blogg/
World of Races
Hemsida: https://worldofraces.com/sv
Pris: 4.8 % bas, 9.5% för hela tjänsten
World of Races är en plattform skapad av Muddest, och erbjuder en anmälnings, tidtagning och resultattjänst för arrangörer. De har även en loppkalender och plattform för deltagare som vill hitta nya lopp. Med speciellt fokus på OCR (Obstacle Course Racing) lopp.
Det är mycket enkelt att skapa ett arrangörskonto och logga in. Gränssnittet känns modernt och genomtänkt, och man får en guide till att skapa sitt första event efter man loggat in:
För deltagare ser det ut såhär:
Fördelar: World of Races system känns modernt och har ett mycket snyggt användarvänligt gränssnitt för dig som arrangör. Det ser rent och enkelt ut för deltagare som anmäler sig till ditt lopp också (även om vi tycker att admin för arrangörer ser mycket snyggare ut än själva anmälningsformuläret!). Det är även fördelaktigt att få synas i World Of Races kalendern för extra marknadsföring, speciellt för OCR lopp som verkar vara deras största kundbas.
Nackdelar: Om du vill ha funktionerna som finns med i Full-service paketet (Full tillgång till RaceDay App, Marshall App och Visuell tidtagning) är priset högt på nästan 10% per anmälan av din anmälningsavgift. Vi nämnde kalendern som en fördel, men om man jämför med andra loppkalendrar så ger denna ej mycket exponering på grund av sin ringa storlek (i skrivande stund finns endast 35 lopp listade för hela 2023…).
Tidtagningsföretag med Anmälan
I denna kategori finner du företag som i första hand erbjuder och specialiserar sig på tidtagning (oftast av typen RFID), men som även erbjuder en anmälningstjänst vid sidan av kopplat till tidtagningssystemet.
EST Mika Timing
Hemsida: https://www.est.se/
Pris: offert (med tidtagning)
Mika Timing är ett tyskt tidtagningsföretag med en filial i Sverige under namnet EST Mika Timing. De är ett etablerat tidtagningsföretag i landet och sköter chiptidtagning för många stora lopp såsom Vasaloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm Halvmaraton. Tidtagning finns i olika typer beroende på vad evenemanget kräver – engångschip i nummerlapp eller chip runt foten till exempel.
EST erbjuder även ett anmälningssystem kopplat till sin tidtagning med de flesta funktioner man som arrangör kan önsta i ett adminsystem, inklusive rabattkoder, möjlighet att sälja extra varor samt administration av delatagradata i en portal. De erbjuder även en GPS-tracking och loppdags-app där deltagare kan följa loppet och du som arrangör kan uppdatera deltagare med information om loppet.
Tyvärr finns inget testkonto på hemsidan, så vi kan ej ge mer detaljer om hur EST fungerar inuti. Här är exempel på hur anmälan ser ut för deltagare:
EQ Timing
Hemsida: https://www.eqtiming.com/
Pris: offert (med tidtagning)
EQ Timing är ett norskt företag i grund och botten, men även etablerat i Sverige med kontor utanför Göteborg. De är specialiserade på tidtagning och sköter denna tjänst för flera lopp i Sverige, särskilt inom sporten längdskidor.
EQ Timing har även ett anmälningssystem kopplat till sitt tidtagningssystem som sköts via ett gemensamt adminsystem. Det innehåller en rad bas- och avancerade funktioner för arrangörer såsom att kunna addera olika custom-frågor i formulären, mejla och smsa deltagare samt erbjuder olika betalningsmetoder.
Såhär ser anmälan ut för deltagare som registrerar sig via EQs system:
Fördelar: EQ Timing erbjuder många avancerade funktioner och det kan även vara smidigt att köpa anmälningssystem och tidtagning från samma leverantör.
Nackdelar: EQs adminsystem är en aning utdaterat när det kommer till look och användarvänlighet – räkna med att spendera en hel del tid att lära dig systemet innan du kan komma vidare med ditt lopp.
Neptron
Hemsida: https://neptron.se/
Pris: offert
Neptron är ett företag specialiserat på tidtagning men som även erbjuder en anmälningstjänst kopplad till sitt system. De har lång erfarenhet i att hantera chiptidtagning för lopp i Sverige och erbjuder förutom chiptidtagning och anmälan även resultatservice, nummerlappar och utrustning för loppdagen som kan behövas (skärmar, speakerstöd mm.). De sköter tidtagning för flera stora lopp i Sverige, som till exempel Helsingborg Marathon, Lidingöloppet och Vätternrundan.
Det är ej möjligt att logga in i Neptrons adminpanel för att testa systemet, så denna utvärdering är baserat på information på deras hemsida och från hur användarupplevelsen hos deltagaren ser ut.
Som deltagare ser anmälningsflödet ut som följer:
Fördelar: Om du är ute efter en pålitlig leverantör av chiptidtagning och vill ha anmälan i samma system så är Neptron ett bra val för dina behov eftersom du kan behålla allting i samma system och dina startlistor överförs automatiskt till tidtagningens systemdel.
Nackdelar: Som nämnt tidigare, är nackdelen med att välja en tidtagningstjänst med inbyggt anmälan äófta att du går miste om expertis och funktioner på respektive område. Neptrons anmälan är simpel men saknar en del funktioner som du skulle kunna få med en annan, separat, anmälningsleverantör.
Sportstiming
Hemsida: https://www.sportstiming.dk/
Pris: offert (anmälan och tidtagning)
Sportstiming är egentligen ett danskt tidtagnings- och anmälningssystem, men vi valde att ta med företaget i denna lista eftersom en del Svenska lopp även använder denna tjänst. Svenska Cykelförbundet har i nuläget ett samarbete med Sportstiming, så därför använder många svenska cykellopp tjänsten till exempel.
Det finns tyvärr inget sätt att logga in och testa systemet på, så denna utvärdering är baserad på informationen på Sportidents hemsida samt hur användarupplevelsen är för att anmäla sig till lopp som deltagare.
Som sagt, erbjuder Sportident tidtagning som sin huvudtjänst – de är specialiserade på chiptidtagning och erbjuder även en anmälningstjänst kopplat till sitt tidtagningssystem. De erbjuder även ett gäng kompletterande tjänster såsom en app för deltagare, finisher foton, medaljer mm.
Anmälan för deltagare är kontobaserad, vilket är smidigt om man skall anmäla sig på nytt eller till flera lopp inuti systemet eftersom man kan spara sin information. Anmälningsformuläret och sidan ser ut som följer:
Fördelar: Sportstiming är framförallt en chiptidtagingstjänst, de erbjuder tidtagning som en komplett tjänst men du kan även använda deras anmälningssystem och andra funktioner. Så en stor fördel med Sportstiming är att du kan ha både anmälan och tidtagning i samma system från samma leverantör. Detta kan vara smidigt i vissa avseenden och du behöver endast ha kontakt med en part. Enligt beskrivning på hemsidan erbjuds de flesta funktioner som du kan tänkas behöva i ett EMS-system med många extra tillägg så som foton, speakersupport och nummerlappar allt i ett och samma system.
Nackdelar: Som sagt är det ett danskt system och översättningen av deras svenska hemsida har en del arbete kvar… så om du är komfortabel med att kommunicera på Danska alternativt Engelska är det inga problem. Vi kan ej hitta några priser på sidan, du måste kontakta dem för en offert (tidtagning säljs ofta i ett paket tillsammans med anmälan). Nackdelen med multi-leverantörer är att de oftast är mest kompetenta och specialiserade på en produkt (i detta fall tidtagning). Du kan läsa mer om skillnaden mellan kopplade och separata system här.
Andra system och relevanta tjänster för lopparrangörer
Verktygen i listan ovan är alla olika typer av EMS eller anmälningssystem för lopp. Det finns dock andra närliggande tjänster på marknaden som också är relevanta för lopparrangörer och som du kanske hört talas om – se dessa tjänster listade nedan där vi reder ut vad de erbjuder.
Idrott Online
Hemsida: https://idrottonline.se/
Pris: gratis för Svenska föreningar
Idrottonline är ej ett specialiserat verktyg för loppanmälan, utan anmälan är en del av ett större verktyg där idrottsföreningar kan hantera allt möjligt. Som de beskriver på hemsidan: “IdrottOnline är ett digitalt verksamhetssystem som utgör basen för kommunikation och administration mellan medlem, idrottsförening, specialidrottsförbund och RF-SISU distrikten. Här samlas all information om idrottsrörelsens medlemmar och organisationer.”
Notera att en stor del av IdrottOnline utgår från och med årsskiftet (Januari 2023) pga att ett underliggande system (Episerver) har stängts ned. De flesta föreningar tvingas byta system på grund av detta om man tillförlitat sig endast på Idrottonline tidigare.
Svenska Lag
Hemsida: https://www.svenskalag.se/
Pris: från 100 kr / månad (mer info:https://www.svenskalag.se/priser)
Liknande som för Idrott Online, erbjuder Svenska Lag en helhetstjänst för föreningar. Det är ej ett system specialiserat på just loppanmälan, men vi har historiskt sett att vissa föreningar använt systemet för att anmäla till event eller lopp inom föreningen också. Svenska Lag erbjuder tjänster som medlemsregister, fakturering av medlemsavgifter och hemsida för föreningen.
Deltaga.nu
Deltagra.nu är en anmälningsplattform i Sverige för arrangörer som varit aktiv i flera år. Dessvärre har de nedsatt sin verksamhet på grund av Corona och erbjuder till exempel inte direktbetalning av anmälningsavgiften längre, och har nedsatt kapacitet. På grund av detta har vi valt att ej ta med Deltaga.nu i denna resencion. Om du vil läsa mer om deltaga.nu kan du kika här: https://deltaga.nu/arrangor (de erbjuder fortfarande en enkel lösning för lopp utan betalning av anmälningsavgiften online).
Raceone
RaceONE är en app för att koppla ihop deltagare, publik och arrangörer – ett sätt för åskådare att följa deltagare i appen samt ett system för att administrera och springa virtuella lopp.
RaceONE är ej ett EMS eller Anmälningssystem (även fast man kan använda appen som deltagare och delta i virtuella lopp), därav har vi valt att ej inkludera RaceONE i denna recension. Notera att RaceONEs tracking tjänst kan användas tillsammans med ett annat anmälningssystem eller setup om du vill erbjuda GPS-tracking under ditt lopp (ett utomordentligt sätt att förbättra upplevelsen för åskådare!). Läs mer på hemsidan.
Vi hoppas denna recension hjälper dig att hitta rätt verktyg för ditt lopp. Om du har frågor eller saknar någon leverantör i listan, tveka inte att höra av dig eller testa RaceID idag!