5 sätt att samarbeta med idrottsklubbar för att stödja din lopp

Antalet anmälningar till evenemang minskar i år, tävlingar ställs in och betalda marknadsföringskanaler som Facebook är mycket mindre effektiva. Missar vi poängen och spenderar för mycket tid på skärmar och för lite tid på att bygga personliga relationer? Runt om i Storbritannien finns några mycket aktiva och engagerade gräsrotsorganisationer. Här pratar vi med en sådan klubb, typisk för många löparklubbar runt om i världen.   

Simon Adams är ordförande för Handy Cross Runners i Storbritannien, som har ett blomstrande medlemskap på 180 medlemmar. Här ger Simon sina uppriktiga råd om vad som händer just nu och några tips till arrangörer som vill utnyttja kraften i gräsrotsstödet.

Handy Cross har haft sin egen tuffa säsong och ställde in ett av sina flaggskeppstävlingar på grund av lågt antal deltagare, vilket är ett vanligt tema för alla lokala klubbar. Det är svårt att peka ut en enskild orsak. Simon tror att det är en kombination av apati efter COVID, eller det faktum att vi alla hade så många lopp som överfördes och att de inte stämde överens med deras normala löpdatum, dvs. att vårmaratonerna ägde rum på hösten. Kostnaderna för att delta kan också vara en faktor. 

Men allt är inte bara dysterhet och mörker, för Simon är evenemang verkligen viktiga för medlemmarna och att ha något att sikta på är nyckeln till att hålla igång och sträva efter större framgångar. 

5 effektiva sätt för lopparrangörer att samarbeta med löparklubbar

1. Ta kontakt 

Ta kontakt med oss, vi bits inte! Simon uppmuntrar direktkontakt med klubbarna för att bygga upp en relation. Tävlingsledare bör skicka e-post eller ringa direkt och förklara vad de kommer att få ut av ett samarbete, och gå rakt på sak! 

2. Håll ett föredrag hos klubben för att marknadsföra ditt lopp 

Kom och håll ett föredrag för klubbens medlemmar för att marknadsföra ditt evenemang. Löparklubbar har ofta medlemskvällar och informella träffar. Det är ett utmärkt och unikt sätt att bygga upp ett förtroende hos en ny grupp potentiella kunder och samtidigt visa att du bryr dig. 

3. Ge ut en gratis plats för klubbarna i utbyte mot innehåll

Tillhandahålla en "medieplats" för klubbarna. Alltså en gratis plats i ditt lopp där en organisation eller klubbmedlem kan komma och prova. Du kan kräva att någon form av innehåll ska komma ut ur detta arrangemang eller helt enkelt se det som ett bra tillfälle att främja ditt lopp och hoppas att de som deltar sprider ditt goda rykte.  

4. Erbjud rabattkoder till loppet 

Rabattkoder är en bra idé av flera skäl och tas alltid emot väl av klubbarna. Med koder kan du se varifrån du får anmälningar, samtidigt som du ger ett incitament för folk att boka. En rabatt på 10-15 % är den rätta nivån. Ibland fungerar också incitamentssystem, till exempel att för varje 10 platser som kommer in via en klubb, donera en fri plats på lopp eller några varor. 

5. Skicka e-post till klubbens medlemmar

E-post till medlemmarna. Den heliga graalen för digitala marknadsföringsinsatser är kanske att få tillgång till en medlemsdatabas för klubbarna (om GDPR tillåter det). Detta kan vara ett kommersiellt arrangemang, men om du har en liten budget får du inte försumma de fyra stegen ovan för att bygga upp relationer. En klubbrepresentant kanske gör detta åt dig eftersom de gillar dig och ser lopp som en fördel för klubbens medlemmar som de behöver kommunicera om. 

Lyckliga medlemmar i löparklubben

Sammanfattningsvis: Gräsrötternas makt

Simon tror att sektorn kommer att återhämta sig av den enkla anledningen att evenemang är en viktig kontaktpunkt för många människor. Det är den stora känslan på startlinjen tillsammans med den nervösa förväntan, skämten med marschaller och att bli guidad runt en okänd bana utan att behöva planera en rutt själv, och naturligtvis medaljen som belöning!

Organisatörerna bör ta avstånd och anstränga sig för att samarbeta ordentligt med löparklubbarna. I slutändan består dessa typer av gräsrotsorganisationer av proaktiva och engagerade medlemmar som reagerar väl på personlig uppmärksamhet. Vilken lopp skulle du hellre anmäla dig till, lopp som har skickat skräppost till dig eller den arrangör som har tagit sig tid att komma och träffa dig? 

Få fler tips om hur du marknadsför din lopp och ta reda på hur du bekämpar sena registreringar.

Bilder: Handy Cross Runners