Hur du skapar ett framgångsrikt referral program för ditt lopp

3 deltagare i cykellopp

Numera vet vi alla att lopp är mer än bara ett race mot mållinjen; de handlar om gemenskap, delade erfarenheter och hela loppresan. Om du anordnar ett lopp och vill öka deltagandet kan ett väl genomfört referral program vara nyckeln till fortsatt och hållbar tillväxt. 

I den här guiden beskriver vi hur du skapar och implementerar ett framgångsrikt rekommendationsprogram som inte bara engagerar dina befintliga deltagare utan också lockar till sig nya loppdeltagare.

Varför är ett referral program viktigt?

Innan vi går in på de olika stegen bör vi förstå betydelsen av ett referral program. Referral programs utnyttjar kraften i word-of-mouth-marknadsföring och drar nytta av förtroendet och inflytandet från dina nuvarande deltagare. I allmänhet föredrar 92 % av konsumenter rekommendationer från vänner och familj framför andra former av reklam. Detta innebär att ett välskött rekommendationsprogram kan göra en enorm skillnad för antalet deltagare och ditt resultat.

Låt oss nu gå in på de praktiska stegen för att lansera ditt alldeles egna referral program för deltagare.

1. Förstå dina mest hängivna deltagare

Börja med att identifiera dina mest hängivna deltagare - de som kommer tillbaka år efter år - och analysera deras demografi och intressen. Denna insikt hjälper dig att skräddarsy dina incitament för att matcha deras preferenser, vilket säkerställer ett mer effektivt program. Är dina mest hängivna deltagare till exempel elitlöpare eller hobbytränare? Om de är elitidrottare kanske du vill fokusera dina incitament på en viss typ av utrustning eller liknande. 

2. Sätt upp tydliga mål för ditt referral program

Definiera målen för ditt referral program. Oavsett om det handlar om att öka antalet registreringar, öka engagemanget eller både och, kommer tydliga och mätbara mål att vägleda dina insatser. Fastställ en tidsram för att testa programmet och hur lång tid det bör ta för er att uppnå dessa mål. Exempel på mål kan vara att öka deltagandet med en viss procentandel från referrals eller att få ett visst antal referrals per månad. 

3. Undersök andra lopps program 

Utforska befintliga referral program från andra lopp. Analysera framgångsrika element och brister i konkurrenternas program för att få värdefulla insikter. Använd denna information för att förfina och förbättra ditt referral program - du kan t.ex. få idéer om vilka incitament du ska ge och hur du ska marknadsföra ditt program. 

4. Välj attraktiva incitament

Ett incitament gör ett värvningsprogram mer effektivt - det innebär att du erbjuder dina tävlande en gåva eller rabatt i utbyte mot den person de värvar (eftersom det kommer att generera en försäljning för dig, kommer du att dra nytta av det). Erbjud belöningar som passar din grupp. Exempel på incitament:

  • En rabatt på ett annat lopp som du arrangerar
  • En rabatt för att anmäla sig till nästa års lopp
  • Exklusivt merchndise 
  • Tävlingsrelaterade förmåner, t.ex. premiummåltider, gratis transport eller rabatter på boende

Nyckeln är att göra incitamenten tillräckligt tilltalande för att motivera både värvare och nya deltagare att engagera sig. Det är vanligast att ge incitamentet till den person som värvar, men du kan också ge ett (vanligtvis en enklare version) till den personen som anmäler sig. 

5. Skapa en strömlinjeformad process för anmälan och inlösen av incitament

Förenkla registreringsprocessen för värvare och deras rekryter. Det finns olika specialbyggda referral program-verktyg som du kan använda för att underlätta processen. Ibland kan din registreringsplattform erbjuda en referral program-funktioner som du kan använda. Du kan också organisera dig med kupongkoder. Du kan till exempel skapa en unik kupongkod för varje person som vill värva andra, och sedan kan du se hur många som använde koden och avgöra hur många deltagare varje värvare rekryterade och fördela sina incitament i enlighet detta. Ge tydliga instruktioner till både värvare och rekryterade deltagare. 

En viktig del av detta är också att se till att ni har en smidig anmälningsprocess så att ni inte förlorar några ivriga deltagare på grund av tekniska problem när de försöker registrera sig.

6. Marknadsför ditt referral program

Använd olika marknadsföringskanaler för att sprida ordet om ditt program. Utnyttja sociala medier, e-postkampanjer och din hemsida för att skapa visuellt tilltalande marknadsföringsmaterial. Ju mer exponering ditt referral program får, desto mer sannolikt är det att deltagarna kommer att uppmärksamma det.

Uppmuntra till interaktion mellan deltagarna via sociala medier. Skapa en känsla av gemenskap och kamratskap bland värvarna. Lyft fram framgångshistorier för att inspirera andra att delta i loppet.

En bra idé, åtminstone i början av ditt referral program, är att bara bjuda in dina mest hängivna deltagare för att säkerställa att de är villiga och angelägna om att sprida order för dig. Senare kan du lägga till information i din anmälningsbekräftelsen, t.ex. 

7. Övervaka och justera ditt referral program

Implementera tracking-verktyg för att övervaka hur framgångsrikt ditt referral program är. Utvärdera regelbundet data om registreringar och deltagarnas engagemang. Var beredd att justera programmet baserat på feedback och resultatmätningar för att säkerställa kontinuerlig framgång. Kanske behöver du ett starkare incitament eller ett mer effektivt sätt att rekrytera medlemmar? 

 

Vi hoppas att den här guiden har inspirerat dig att starta ditt eget referral program. Kom ihåg - det bästa är att komma igång med något enkelt, och sedan iterera och finjustera längs vägen tills du har nått dina mål. Lycka till! 

PS. Om du behöver allmänna tips om loppmarknadsföring och kommunikation, kolla in det här inlägget.