Hitta rätt sponsorer för ditt lopp

Sponsring kan vara ett bra sätt för dig att få ekonomisk hjälp för ditt lopp samtidigt som du hjälper sponsorn att bygga upp sin varumärkeskännedom under ditt lopp. Hur hittar du bra sponsorer till ditt lopp? I den här artikeln får du några tips! 

Allt börjar med att förstå din målgrupp, som i det här fallet är dina loppdeltagare. Vilka är deras intressen? Om du anordnar ett trailrunninglopp är dina deltagare intresserade av att ha bra trailrunningskor för ditt evenemang. En annan fråga: Vilka  behov har dina deltagare? Alla kommer att behöva dricka och äta något under loppet. Att ha någon som kan sponsra dessa varor åt dig i utbyte mot varumärkessynlighet kan vara en win-win för båda! 

Innan vi går in på hur du hittar och kontaktar sponsorer bör du först fundera på vad du kan erbjuda dem. 

Vad kan du som lopparrangör erbjuda varumärken? 

Exponering av varumärket! Det är det korta svaret. För att göra det mer konkret kan vi ta upp tre exempel: varumärkets synlighet, provtagning av produkter och närvaro i digitala/sociala medier. 

Synlighet för varumärket

Att visa varumärkets namn och logotyp på tävlingsplatsen är bra för varumärkets synlighet. Tänk på stora banderoller eller skärmar vid evenemanget. År 2022 var New Balance de officiella skorna och kläderna för New York Marathon. Varumärket syntes över hela evenemanget så att deltagarna förknippade evenemanget med New Balance. Denna varumärkessynlighet stärker inte bara sponsorns identitet, utan förstärker också kopplingen mellan sponsorn och loppet och lämnar ett bestående intryck på deltagare och åskådare.

Samlingsprodukter 

Varumärket kan visa upp sina produkter genom att erbjuda gratisprover vid ditt evenemang. Till exempel sponsrar energidrycksföretag som Vitamin Well lopp i Sverige som Midnattsloppet. Varumärket kan också visa upp produkten på eventet. Till exempel Polestar på Göteborgs Halvmarathon. Produktdisplayer skapar synlighet och nyfikenhet för deltagarna att lära sig mer om sponsorn och dess produkter under evenemanget men även efter evenemanget.

Digital närvaro/ närvaro på sociala medier

Om du livestreamar ditt evenemang kan du visa de sponsrade varumärkenas logotyp där. Och även på evenemangets sidor i sociala medier och webbplats. 

Sociala medier möjliggör interaktivt och delbart innehåll, t.ex. användargenererat innehåll med sponsorns produkter. Sponsorn kan sätta upp ett fotoautomat för när deltagarna har slutfört loppet. Detta kommer i sin tur att fortsätta skapa berättelsen om ditt lopp och öka varumärkeskännedomen även efter evenemanget. Detta skapar en buzz kring evenemanget och sponsorns engagemang. 

Hur hittar du rätt sponsor för ditt evenemang?

Först och främst bör du fundera över dina behov. Behöver du erbjuda dina tävlande vätska, mat och energi? Då skulle det vara bra att ha ett energidrycksvarumärke och ett proteinbarsvarumärke. Du kan också samarbeta med stormarknader som kan erbjuda bananer och frukt i utbyte mot varumärkessynlighet. 

Hur skapar du kontakten? 

Först måste du hitta rätt kontaktperson inom sponsororganisationen för att inleda en konversation. Du bör kunna hitta deras kontaktuppgifter eller be om dem genom att kontakta varumärket. Berätta för dem varför du är intresserad av att ha deras varumärke på ditt evenemang och hur det skulle vara ömsesidigt fördelaktigt för båda parter. 

Ett framgångsrikt samarbete

Det ska vara "logiskt" för deltagarna varför du arbetar med en viss sponsor. Om du till exempel har ett lopp som fokuserar på att begränsa sitt ekologiska fotavtryck, som EcoTrail i Stockholm, kan det vara klokt att inte erbjuda vatten på flaska. Istället samarbetade de med Runner's Store och gav deltagarna valet att antingen hämta sitt startnummer dagen innan och få en hopfällbar mugg att använda under loppet, eller ta med sin egen mugg. 

Det är alltid klokt att tänka långsiktigt. Du bygger upp ryktet för ditt lopp, och du vill se till att dina deltagare har en positiv association till det varumärke som du lyfter fram på ditt evenemang. Så se till att dina värderingar stämmer överens innan du tecknar avtal med en sponsor! 

Sammanfattningvis

Sammanfattningsvis kräver det noggrant övervägande att hitta och smidigt integrera sponsorer i ditt lopp. Se till att era värderingar stämmer överens och att kommunikationen är tydlig. När sponsringen genomförs på ett genomtänkt sätt kan den ge värdefullt ekonomiskt stöd och förbättra deltagarnas upplevelse av loppet, samtidigt som sponsorns varumärke marknadsförs på ett autentiskt och meningsfullt sätt!