Marknadsför ditt Lopp med Facebook Events

Facebook är det ledande sociala nätverket världen över, med 2,9 miljarder aktiva användare per månad. Med andra ord, det är ett bra ställe att hitta potentiella deltagare till ditt kommande lopp! Nätverket har också möjliggjort flera alternativ och funktioner just för marknadsföring av evenemang. I det här inlägget ger vi dig några tips på hur du får ut det mesta av Facebook-evenemang för ditt motionslopp.

För att komma igång behöver du skapa en Facebook-sida för ditt evenemang – om du inte redan har en, klicka här för att ta reda på mer om hur du skapar en Facebook sida.

Skapa ett event på Facebook för ditt lopp 

Det första du behöver göra, så snart du har bestämt ett datum för ditt evenemang, är att publicera ett Facebook-event för ditt lopp. Det är ganska enkelt, här finns instruktioner.

Här är några tips för att optimera Facebook-eventet när du sätter upp det:

  • Välj en kort och catchy titel. Ditt loppnamn är vanligtvis tillräckligt. Den måste vara kort så att namnet är synligt på mobiltelefoner där det inte finns lika mycket plats som på en dator.
  • Välj omslagsbild för ditt evenemang noggrant. Den ska vara iögonfallande: använd antingen människor där ansikten är synliga eller fantastiska landskap som skildrar din bana. 1200 x 628 pixlar är den optimala storleken, eller ratio 2:1.
  • Se till att du ställer in evenemanget till att vara “Offentligt” under sekretessinställningar och låt vänner bjuda in vänner (för att maximera spridningen)
  • Inkludera korrekt information och skriv en trevlig introtext
  • Inkludera en direktlänk till din webbsida eller anmälningsplattform

Optimera din Facebook-sida för evenemang 

Du har viss flexibilitet när det gäller hur du visar de olika delarna på din Facebook-sida. Ändra sidinställningar så att dina evenemang listas först när besökare går in på din sida. Detta gör att man enkelt kan se listan över alla dina kommande evenemang via en av flikarna högst upp:

För att ställa in detta, gå till “Sidinställningar” och sedan till “Mallar och flikar”. Se till att “Event” är aktiverat och dra och släpp den till en av de första platserna.

Dela ditt event på Facebook

Du kan enkelt göra ett “Eventinlägg” när du har skapat ditt event. Vanligtvis blir du ombedd att göra detta efter att du har skapat ditt event. Men du kan också klicka på knappen dela evenemang (pilen) på evenemangssidan, välj “dela till en sida” och sedan skapa ett inlägg på din Facebook sida som automatiskt inkluderar eventinformationen:

Pinna sedan ditt eventinlägg högst upp på din Facebooksida. På så sätt blir det alltid det första inlägget som besökarna ser när de kommer in på din sida. Detta gör du genom att klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av inlägget och välj “Fäst högst upp på sidan”.

Be andra företag eller influencers att vara värd med dig på eventet eller att sponsra ditt evenemang så att de kan dela ditt eventet med sin publik. Till exempel kan du be din titelsponsor om du har en!

Sök och bli medlem i Facebook-grupper som är relevanta för din sport och ditt lopp. Du kan sedan dela evenemanget i dessa Facebook-grupper för att få mycket relevant exponering. Se bara till att dubbelkolla gruppreglerna och om du är osäker, kontrollera med administratören att det är ok att marknadsföra evenemang i deras grupp.

Boosta ditt event för att nå fler deltagare

Du kan betala för att nå fler människor och skapa intresse för ditt evenemang. För att vara ärlig rekommenderar vi starkt att göra detta eftersom Facebook-flödet på senare tid har blivit otroligt mättat och det är nästan omöjligt att få hyfsad räckvidd på ett organiskt (obetalt) inlägg från en företagssida nuförtiden. Du behöver inte lägga en massa pengar på det – bara att boosta evenemanget för 200 till 500 kr kommer räcka långt. 

För att boosta ditt event klickar du helt enkelt på “Boost event” under eventinlägget. Följ stegen genom att skapa inlägget (annonsen) och välja en målgrupp. Vanligtvis är det bättre att välja en realistisk publik genom att begränsa de potentiella personerna att nå genom att välja en viss plats (stad eller land) och välja några relevanta intressen. I ditt fall kan du välja till exempel “Friluftsaktiviteter” och intresse för dina specifika sporter. Du kan specificera ytterligare genom att välja ett åldersintervall. Du har också möjlighet att låta Facebook välja åt dig – då kommer de att visa din annons för personer som liknar dina följare. Du kan prova båda och se vad som fungerar bäst för dig!

Här finns ytterligare instruktioner om hur du gör evenemangsannonser och boostade evenemang.

Engagera och omvandla registreringar till din lopp

Använd diskussionsforumet på evenemangssidan på Facebook. Håll utkik för frågor från deltagarna! Att svara skapar förtroende. Du kan också använda forumet för att teasa personer som precis gillade evenemanget, med korta videos och påminna folk om att registrera sig och när Early Bird priset upphör till exempel. Se till att du gör ett inlägg några gånger i månaden inför loppet. 

Hoppas du får ut mycket av din marknadsföring med Facebook-event. Nästa år kan du enkelt skapa ditt upprepade evenemang genom att helt enkelt duplicera ditt gamla och ändra datum och uppdateringar i text mm. Lycka till!