Vilken är den mest populära distansen för triathlon? 

Triathlete profile 2021: ta reda på vilka distanser triathleter gillar mest, vilka destinationer som är populärast och vilka våtdräkter för triathlon som flest köper. 

Ladda ner rapporten Triathlon Insights Report (gratis) genom att fylla i formuläret nedan - en enkät till vår triathloncommunity som svarar på frågan "Vad vill triathleterna ha?":


Det har varit ett år med vad som verkar vara den längsta övergångstiden någonsin i triathlonvärlden, där både tävlande och arrangörer har tvingats ta några fler vilodagar än vad vi kanske hade velat. Nu börjar äntligen världen öppna sig för oss uthållighetsälskare lopp och många har redan fått smaka på startlinjeadrenalinet igen. För de av oss som inte har gjort det ännu är det hög tid att bestämma sig för vilka tävlingar man ska anmäla sig till, vilken ny triathlonutrustning man ska köpa och börja triathlonträningen för fullt igen. 

För att hjälpa triathlongemenskapen att komma igång efter pandemin gjorde vi en undersökning bland våra triathleter om RaceID plattformen för att ta reda på den verkliga triathlonprofilen efter pandemin. Vilka distanser föredrar triathleterna? Vilka länder vill de resa till för att få en lopp upplevelse? Vilka våtdräkter och triathlondräkter köper de? Dessa frågor och fler kommer att upplysa dig inför en säsong full av simning, löpning och cykling som aldrig tidigare.

 

De mest populära triathlon-destinationerna 2021

Med en övervägande betoning på resebolaget, upplevelsen kring lopp och möjligheterna att inte bara göra en spektakulär kurs på lopp dagen, valde triathleterna destinationer som erbjöd dem mer. I dag handlar det inte bara om den snabba banan och ditt personliga rekord - triathleterna i dag vill också se lite natur eller en världsstad när de åker på en lopp resa. I undersökningen såg vi också att nästan 70 % av de svarande är villiga att resa utomlands i år, vilket visar att rädslan för isolering är större än potentiella hälsorisker. Hur som helst, med vacciner som är lätt spridda i Europa och utanför, och evenemangsarrangörer som anpassar sig för att inkludera grundliga hälsovårdsåtgärder, bör vi inte tveka att leva våra liv normalt. 

När de ombads att lista sina favoritdestinationer toppade Skandinavien listan med över 70 % som angav det som en destination för triathlon på bucket list (kanske den utmanande Norseman lopp är en stark drivkraft här). De närmaste tvåorna bland de bästa triathlonländerna var Spanien, Italien och Schweiz. Frankrike, Tyskland, Förenade kungariket, Portugal, Irland, Grekland, USA och Belgien kompletterar topp 10. Se hela listan och den procentuella fördelningen nedan:

 

 

Vilka märken av våtdräkter för triathlon används mest? 

Vi ställde frågorna "Vilken våtdräkt för triathlon använder du?" och "Vilken dräkt för triathlon lopp använder du?" i en öppen fråga där triathleterna fick ange sina favoritmärken. Med nästan 400 svarande kan vi destillera fram några intressanta resultat. 

Som du kan se var antalet varumärken som nämndes för lopp kostymer betydligt större, vilket tyder på att det finns en varierad varumärkesmarknad. Nästan hälften så många märken nämndes för våtdräkterna, med 35 märken som delade upp marknadsandelen. När det gäller dräkter toppar Trimtex listan med en marknadsandel på 14 %, följt av HUUB och 2xu. När det gäller våtdräkter var Orca, HUUB och Zone3 de mest populära märkena.  

 

 

En uppdelning av de vanligaste distanserna för triathlon 

Triathlon kan vara en mycket annorlunda sport om du jämför en sprinttriathlon där världsrekordtiden är drygt 50 minuter med Ironman-distansen där de flesta spenderar en hel dag på banan. Vi var nyfikna på att se vilka distanser som var de mest populära i vår publik. 

Det resulterade i den mest brutala av dem alla: den ökända Ironman-triathlon (eller långdistanstriathlon). Ironman-distansen består av en 3,9 km, en cykeltur på 180,2 km och slutligen en maratonlöpning (42,2 km). 80 % av våra respondenter uppgav att de hade deltagit i en Ironman-distans. Se nedan fördelningen även för halv-, sprint- och olympisk triathlon:

 

 

Hur mycket pengar spenderar triathleter på utrustning?

Du har kanske hört ryktena om att triathlon är en av de dyraste sporterna i världen, och sett MAMILS (akronym för Middle Aged Men In Lycra) som flashar 100 000 €-cyklar med extra trötthet och kolfiberramar... vi vet redan att cyklarna är dyra, men du behöver också annan utrustning. Vi frågade hur mycket triathleter spenderar på utrustning varje år förutom cykeln, och deras svar var i median 201-500 euro. Hela 27 % uppgav också att de spenderar mer än 1 000 euro per år. 

När det gäller registreringsavgifter vet vi att dessa siffror också kan bli höga. Enligt undersökningen spenderar de flesta triathleter 300-500 euro per lopp. Om man deltar i 3-4 tävlingar per år kan dessa siffror räknas upp. 

 

Varför gör människor triathlon?  

Som uthållighetsidrottare får jag ofta den här frågan och tänker också på den någon gång i varje lopp. Det är dyrt, man måste träna lika mycket som ett heltidsjobb och man måste utöva sina krafter maximalt under hela dagar om man deltar i långdistanslopp. Så varför gör vi det då?

Vi ställde öppna frågor för att ta reda på vilka drivkrafter som ligger bakom denna till synes ologiska drivkraft, och fick reda på att de två främsta skälen till att triathleterna strävar efter att korsa mållinjen är den personliga utmaningen och äventyret eller upplevelsen av hela resan på lopp . 

Som du kan se i ordmolnet sticker företag och erfarenhet ut. Vi såg också att de flesta triathleter reser till tävlingar antingen med sin familj eller med minst en vän: endast 16 % av triathleterna reser själva. Följande var de viktigaste drivkrafterna bakom att göra triathlon: 

 

 

Sammanfattningvis

På det hela taget gav undersökningen oss intressanta insikter om triathleternas preferenser. Det hjälper oss att förstå hur vi kan skapa fantastiska evenemang och för oss på RaceID att stödja våra kunder så gott vi kan i deras strävan att skapa oförglömliga lopp över hela världen. Undersökningen genomfördes på RaceID:s triathloncommunity och skickades till internationella deltagare som deltog i minst en triathlon lopp. Antalet totala respondenter var 336 triathleter. 

 

Om du är en tävling arrangör kan du gärna ladda ner en detaljerad uppdelning av denna rapport och undersökning.