Hermanövarvet får högsta betyg av deltagarna
Hermanövarvet får högsta betyg av deltagarna
"Vi gör varje år en utvärderingsenkät med deltagare och i frågan om hur anmälan upplevdes har vi alltid fått höga betyg av loppdeltagarna, 4:or eller 5:or av 5
Jag kan inte minnas att vi haft några problem alls med deltagare som klagat över att anmälan krånglat eller liknande."
Hermanövarvet är västkustens gulligaste sommarlopp och bjuder deltagare på en härlig sommardag med glass, trevlig löpning med fin utsikt och aktiviteter före och efter loppet.
Vi intervjuar arrangörerna Max och Linus som drivt loppet sedan 2018, då de gjorde en rejäl modernisering och upprusting av evenemanget efter att de tog över från den tidiagre arrangören. De har öven lyckats komma tillbaka fenomenalt efter pandemin och slå deltagarrekort i år. Läs om hur de marknadsför loppet och få inspiration och tips från dessa två arrangörsproffs.
Berätta lite om er själva och hur det kommer sig att ni stratade Hermanövarvet.
Jag och Max var båda med och arrangerade ett annat lopp, Sandsjöbacka Trail, där vi lärde känna varandra. Det kom senare ett tillfälle att ta över Hermanövarvet från den tidigare arrangören, vilket vi hoppade på direkt eftersom vi var sunga på att arrnagera ett härligt sommarlopp och hade flera ideer om hur vi ville utveckla och förbättra det loppet.
Vi började med att lägga till ett trail-lopp till 10-km loppet som redan var etablerat. Vi gjorde det till mer än ett lopp, och marknadförde det som den härligaste sommardagen med fin stämning och aktiviteter före och efter loppet. Det gick väldigt bra från första året och framåt, vi har i princip alltid fyllt våra startplatser.
Ni har lyckats växa loppet snabbt de senaste åren, sedan 2018 när ni startade loppet. Hur gjorde ni det?
Från början tänkte vi att vi inte ville ha ett superstort lopp, och bestämde att vi sätter ett tak på 250 platser för varje sträcka. Vi tänkte att detta skulle vara en smart strategi ockå, att ha ett begränsat antal platser att marknadsföra. Det gick bra, och vi lyckades fylla platserna.
Vi jobbade även med varumärket, vi ordnande en logga och lite snygga färger, samt byggde en attraktiv hemsida. Vi skapade även sociala-mediekonton och började vara aktiva där för att locka deltagare till loppet. Vi såg till, redan från första upplagan, att ta proffessionella foton och att göra en snygg video för att säkra upp marknadsföringsmaterial för framtiden.
Hur hanterade ni pandemin?
Vi ställde in 2020, och gjorde en variant av loppet som ett öppet varv man kunde springa på egen hand. Vi gav deltagarna valet att antingen skjuta upp starten till nästa år eller få tillbaka pengarna. 2021 tänkte vi först ställa in igen, men hade is i magen och timade med restriktionerna så att vi kunde genomföra det på ett säkert sätt tillslut. Vi tänkte hela tiden att detta är temporärt och att vi hade alla avsikter att komma tillbaka efter pandemin.
Det är många lopp som haft svårt att få tillbaka sina deltagare. Men ni har lyckats med det, vad tror ni det beror på?
Jättesvårt att säga… men vi har båda hållt god kontakt med lokala löpklubbar och träningsgrupper och berättat om loppet och infomerat lokalt om när vi kör igång. Jag tror lite att vi haft bra flyt och levt på gamla meriter och det goda ryktet vi skapat kring loppet har skapat en stark tillit hos deltagarna så de vill komma tillbaka, trots att det gått lång tid i och med pandemin.
Vi var dock oroliga för att anmälingarna kom in mycket senare än normalt i år. Men som tur var kom de tillslut in, mestadels inte förrän 2 månader innan loppet. Vi lyckades faktiskt slå rekord i deltagarantal i år, vilket var roligt att se.
Jag tror ockå att barnloppet som vi lade till i år det bidrog till att antalet deltagare ökade. Många familjer kom ut och deltog allihopa och hade en trevlig och aktiv sommardag med glass och sol.
Vad var er utmaning innan ni började använda RaceID?
De vi tog över loppet från hade inte haft någon organiserad anmälan till loppet, ingenting online alls. Vi insåg att vi behövde någn slags anmälningsportal. Vi behövde något relativt enkelt, en snygg anmälan för deltagare med betalning, där vi även kunde sälja en extra after-run som tillval.
Hur kommer det sig att ni valde RaceID och hur har plattoformen hjälpt er lösa problemet?
Vi rekade, letade och övervägde olika alternativ. Det som gjorde att vi valde RaceID var att det såg snyggare och modernare ut och var något mer än ett vanligt anmälningsfomulär. Vi såg det som en extra tilgång att till exempel att få synas i loppkalendern.
Då, 2018, var RaceID dock inte i närheten av vad det är idag. Det har defenitvt förbättras och nya smarta funktioner har lagts till. Det är vissa saker vi gett feedback på som fortfarande kan förbättras, som vi ser fram emot!
Vi gör varje år en utvärderingsenkät med deltagare och i frågan om hur anmälan upplevdes har vi alltid fått höga betyg av loppdeltagarna, 4:or eller 5:or av 5. Jag kan inte minnas att vi haft några problem alls med deltagare som klagat över att anmälan krånglat eller liknande.
Vad har ni för ambitioner för loppet i framtiden?
Vi vill fortfarande att det ska vara en härlig loppdag och har inte som ambition att tjäna massvis med pengar. Vi gör detta för att det är kul, och vill ge deltagare en fin upplevelse
Det är dock roligt att utveckla loppet mer och vi funderar på att lägga till en SUP-distans nästa år runt Gullholmen. Vi ska prata om det och se hur vi ska gå vidare!
Mer information om Hermanövarvet finns på loppets hemsida. Om du är nyfiken på hur andra arrangörer använder RaceID, se fler referenser.