Världsmästare Desirée Anderssons Top-5 Swimrun Lopp

Vi fick prata med Desirée Andersson, AKA The Swimrun Queen, om hennes favoritlopp i Swimrun och varför de är så bra. Om du inte visste det, så har Desirée Andersson en dubbel ÖTLLÖ Världsmästartitel, 2019 med Fanny Kuhn i damklassen och nu senast i mixklassen tillsammans med Victor Dahl. 2021 slog hon även ban- och världsrekord! Hon är en utmärkt simmare skolad i Polisens Simförening i Stockholm, en vass löpare och viktigast av allt för swimrun; hon kan konsten att växla snabbt! 

Om du ens hade någon tanke på att det skulle vara något fusk involverat i hennes framgångar, tänk om. Desirée vet hur man följer reglerna – när hon inte är i poolen, simmar i havet eller springer på skogsstigarna runt Stockholm, så arbetar hon som jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm. 

Fortsätt läsa för att ta reda på vilka Swimrun-lopp som platsar på Desirées topplista!

1. Ångaloppet

Ångaloppet var mitt allra första Swimrunlopp 2014, och det har därför en speciell plats i mitt hjärta. Jag har gjort loppet varje år sedan dess. Tävlingsarenan ligger väldigt nära min familjs sommarställe och min favoritplats i skärgården. Loppet har en fantastisk stämning, eftersom det är ett mycket familjeorienterat evenemang. Jag älskar också att det här loppet har så många växlingar mellan simning och löpning – upp och ner hela tiden, med många korta simningar, vilket gör det snabbt och spännande. 

2. ÖtillÖ Engadin

ÖTILLÖ Engadin älskar jag på grund av den vackra miljön: kor och blommor på bergssluttningarna, otroligt vackra vyer som man faktiskt hinner uppleva (i de långsamma uppförsbackarna!) och verkligen uppskatta under loppet. Det är också riktigt häftigt att vattnet i sjöarna är så klart och rent att man kan dricka det! Trots de otroliga vyerna och vackra bergstopparna är loppet också brutalt. Med över 2000 höjdmeter att bestiga, och dessutom med start från en redan hög höjd, är det ett mycket utmanande lopp.

3. ÖtillÖ Catalina

ÖTILLÖ Catalina Swimrun äger rum på ön Catalina utanför Los Angeles i Kalifornien. Detta är en av de mest unika loppen jag har deltagit i. Färgerna och naturen är otroligt vacker. Jag minns när jag kom upp på bergsryggen och såg den fantastiska utsikten och havet på båda sidor – en sådan fantastisk känsla och ett mycket starkt minne. Simningarna runt Catalina är också unika – så himla klart och jag minns de orangea fiskarna vi såg överallt. Hela upplevelsen kring tävlingen, och att komma till ett ställe jag aldrig skulle ha rest till annars, är så värt den långa resan från Sverige. 

4. Swimrun La Réunion

Swimrun La Réunion, är ett lopp som arrangeras på en ö i Indiska oceanen. Det är en vulkanisk ö med regnskogar och korallrev. Loppet är ganska litet än så länge, men otroligt vackert – man springer genom vackra stränder och hela resan kändes så exotisk. Det var underbart klart vatten att simma i, det var nästan som att göra en swimrun i ett akvarium. För oss nordbor var det dock en riktig utmaning att stå ut i värmen. Det var definitivt inte nödvändigt att ha någon våtdräkt på sig med nästan 30 grader i både vattnet och luften.

5. Swimrun Costa Brava

Swimrun Costa Brava i Katalonien i Spanien var det första långa swimrunloppet (marathondistans) jag gjorde (2016). Loppet har en mycket vacker stenig kustlinje, och är unikt eftersom man springer från A till B längs kusten. Det är ganska häftigt hur de lägger upp det loppet – de planerar starttiderna för halvmaran (som jag också genomfört) och sprinten så att alla kommer i mål i Platja D’Aro samtidigt. Så småningom börjar man se lagen från de andra distanserna på banan!

Om du anmäler dig till något av dessa lopp, håll utkik (mest troligt framför dig) efter Desirée! Om du letar efter mer inspiration, hitta kommande Swimrun-lopp, kika på RaceID.com och i RaceID-appen (som nu finns för Android också!).

Foto: Catarina Axelsson