5 Aspekter av ett Perfekt Lopp

Dina deltagare vet varför de vill tävla. Oavsett om de gör sitt första maraton eller bara letar efter en episk upplevelse medan de är på semester, finns det vissa aspekter av ett bra lopp som inte kan förbises. Här är de fem bästa:

Se innehållet i videoformat här (på Engelska):

1. Bra Bana

En fantastisk tävlingsbana kom högst upp på listan när vi frågade våra deltagare "Vilka tre aspekter av ett lopp är viktigast för dig". Medan fantastisk utsikt över berg, floder och sjöar har en "Wow Factor", kan en slingrande skogsstig eller till och med en lugn kanal också vara unikt för dina deltagare. Kanske kan du till och med ta in lokala landmärken och historiska platser?

Vi bör också nämna att en väl markerad bana är nyckeln till en fin upplevelse för deltagare. En dåligt markerad bana där folk går fel kommer inte att reflektera väl över din organisation, och folk kommer att vara ovilliga att återvända till ditt lopp nästa gång! Att tillhandahålla en bra karta innan loppet kan verkligen hjälpa dina deltagare att förstå banan – och ge en extra säkerhetsnivå om de är oroliga för att springa vilse (eller om du är orolig för att de ska gå vilse!).

Kolla in vår artikel om saker att tänka på när du skapar din loppbana här.

Så du har en fantastisk bana – se till att kommunicera det! Få ut massor av bilder och videor där på sociala medier. Skapa ett surr och få folk glada att komma och uppleva loppbanan i verkligheten!

2. Vänskaplig Atmosfär

Ett trevligt lopp är ett lopp som har en trevlig atmosfär och välkomnar alla sina deltagare, supportrar och åskådare, oavsett deras förmåga, erfarenhet, idrottshistoria eller demografiska egenskaper. Gissa vad? Den goda stämningen var tvåa på listan från vår deltagarrapport. Att få detta rätt är dock lättare sagt än gjort, så låt oss expandera:

 • Var inkluderande - Stora lopp välkomnar alla typer av människor. Unga, gamla, från elit till de som bara vill gå i mål. Supportrar, åskådare, vänner och lokalbefolkningen – det finns något för alla. Alla ska behandlas lika. Packa inte ihop ditt lopp för tidigt och ge lika priser i alla kategorier. Uppmuntra mångfald i alla dess former!
 • Var familjevänlig - Ett bra evenemang kommer att ha aktiviteter för både barn och föräldrar så att alla i familjen kan delta tillsammans. Kanske kan du till och med erbjuda barnvakt medan föräldrarna tävlar? Har du ett långt eller ultralopp? Hur är era hjälpstationer inrättade för till exempel unga mammor?
 • Skapa en bra atmosfär - De bästa loppen skapar en miljö där de tävlande känner sig bekväma och avslappnade före och efter att loppet äger rum – det betyder att din arena ska ha tillräckliga faciliteter och vara så kompakt och lätt att navigera runt som möjligt. För att skapa en riktigt bra atmosfär efter loppet, tänk på utrymmen där människor kommer att vilja samlas. Mållinjen, mat, dryck och kanske till och med musik kan alla bli nav för samling och umgänge efter loppet. Här har vi några tips för attatt bygga en tävlingsarena.

3. Unika Försäljningsargument

Det är ganska oinspirerande terminologi, men att ha ett uniktförsäljningsargument eller "USP" kommer att skilja ditt lopp från andra, vilket gör den intressant, speciell och minnesvärd. Titta på de andra loppen i din region och ort – vad kan du erbjuda som är unikt och annorlunda? Tänk brett – och luta dig sedan in i din USP! Här är några exempel:

 • Plattaste/snabbaste 10km i regionen
 • Kuperat/långsammaste 10 km i regionen
 • Vackraste Trail Racet inom 200 km!
 • Landets tuffaste triathlon
 • Lerigaste OCR på flera mil!
 • Mest legendariska Swimrun efterfesten

4. Se Till Att Deltagare Vill Återvända

Men vad är det egentligen som gör ett lopp framgångsrikt långsiktigt? Svaret är enkelt: att deltagare kommer tillbaka. Fråga dig själv, vad kommer att få mina deltagare tillbaka år efter år? Om du har en bra bana och plats (båda mycket viktiga) är det en perfekt start, – men det är förmodligen en kombination av flera faktorer som gör att människor kommer tillbaka (och tar med sina vänner nästa gång!). Dessa extra faktorer skiljer stora lopp från de som bara existerar.

Kanske kan du göra ditt lopp till en årlig tradition för dina deltagare? Om du hjälper dem att resa och boende, och ge dem extra skäl att stanna längre och njuta av det lokala området – kanske de kommer att göra en semester av det. Vad kan du då erbjuda så att deras semesterlopp blir en semestertradition?

5. Arv Och Historia

Är ditt lopp en milstolpe som folk gärna vill checka av i sin bucket list? Deltagarna vill känna att de tar del av ett stycke historia. Lopp med långa arv känns speciella. Till exempel är detta ingenstans tydligare än på Ultra Trail du Mont Blanc – eller "UTMB" förkortat. Den ursprungliga, utan tvekan legendariska statusen, UTMB lockar tusentals deltagare och åskådare varje år. Det största evenemanget i traillöpningskalendern är alltid massivt övertecknat! Hur det har hanterats är ett ämne för en mycket djupare diskussion …

Andra lopp med exceptionell status:

 • Marathon des Sables – ett flerdagarslopp i Saharaöknen. Inte många lopp fångar fantasin och skapar så många historiska berättelser som den här!
 • Norseman Triathlon – utan tvekan det tuffaste triathlonet i världen. Deltagarna måste simma genom iskalla norska fjordar, cykla långa sträckor genom avlägsen terräng och springa uppför brutalt branta berg. Ingen deltagare har någonsin glömt sin norseman-upplevelse.
 • London Marathon – det ikoniska loppet är inte det största, plattaste, snabbaste eller ens äldsta vägmaraton i Europa – men har fortfarande legendarisk status, byggd upp genom sin karakteristiska atmosfär, all-inklusivitet och konsekvent organisatorisk excellens.

Topp 5?

Så du har en episk bana, fantastisk vänlig atmosfär, med ett antal unika aspekter. Deltagarna vill återvända, och de har berättat för alla sina vänner och familj hur bra ditt lopp är. Det är bara en tidsfråga innan ditt lopp får den legendariska statusen. Eller hur…?

Låt oss veta vad du tyckte om den här artikeln. Vi älskar att höra feedback. Speciellt från exceptionellt intressanta människor som lopparrangörer!