3 enkla och billiga sätt att skapa en logotyp på lopp

Ett av de första stegen i marknadsföringen av ett evenemang utomhus bör vara att skapa en logotyp. Som en viktig del av ditt varumärke kommer detta att vara den igenkännbara ikon som tävlande kommer att förknippa med din enastående upplevelse under många år framöver. 

Även om din lopp är liten i dag är det starkt rekommenderat att skapa en igenkännbar logotyp eftersom den ger dig en känsla av enhetlighet i alla dina marknadsföringsinsatser och hjälper dig att hålla en enhetlighet mellan de plattformar och kanaler du använder i din marknadsföring, t.ex. din webbplats, sociala medier och trycksaker. Om du är en lopp som har funnits ett tag kanske det är dags för en omprofilering och uppdatering av logotypen? 

Att begära en professionell logotypdesign kan kosta tusentals kronor om du väljer att göra det med en designbyrå. Men enligt vår erfarenhet har de flesta lopp -arrangörer inte detta i sin budget ;). Därför har vi sammanställt den här praktiska guiden om några mer prisvärda sätt som du kan skapa en fantastisk logotyp för ditt evenemang. 

Gör en lopp -logotyp själv med hjälp av online-verktyg

Alternativet att börja från början och skapa din egen logotyp med papper och penna finns alltid om du har konstnärligt blod i blodet! Som tur är finns det idag flera verktyg för logotypframställning på nätet som kan få även den minst kreativa personen att känna sig som en grafisk designer i toppklass. Med dessa verktyg kan du generera en logotyp från en databas och sedan anpassa den på många olika sätt när det gäller ikoner, typsnitt och färger. Här är några exempel på onlineverktyg som du kan prova: 

Alla dessa verktyg frågar efter ditt företags eller lopp :s namn, din verksamhetskategori och kanske vilka färger du föredrar. Sedan genererar de en logotyp åt dig och låter dig skapa och leka med din logotypdesign efteråt. Vanligtvis måste du betala en liten summa för att ladda ner din logotyp när du är klar. Ibland kan dessa logotyper vara väldigt "standard" och kanske inte har den där stilen eller designen som du tänkte på i ditt huvud - men det är ett enkelt alternativ för att skapa en snabb och professionell logotyp. 

Av dessa verktyg skulle vi förmodligen rekommendera Canva mest. Du måste registrera dig för ett konto - men det här verktyget är ett utmärkt verktyg att ta med sig in i din organisation, inte bara för att skapa logotyper, utan också för att skapa annat marknadsföringsmaterial för din lopp, som flygblad, inlägg i sociala medier eller banners. Kolla in det! 

Starta en designtävling och skapa en crowdsource för din logotyp  

Om du vill ha flera alternativ att välja mellan och inte har något emot att vänta lite på resultatet kan du försöka starta en tävling om logotypdesign på en plattform som designcrowd; . Du registrerar dig då, beskriver vilken typ av logotyp du vill ha och lanserar en tävling med valfri prissumma. Designers på plattformen skapar sedan logotyper åt dig och skickar in dem för att tävla om din bedömning. Du kan sedan titta på alla designerna och välja din favorit. Slutligen är det den lyckliga vinnaren som tjänar din betalning.

Anlita en logotypdesigner på Fiverr eller Upwork

Både Fiverr och Upwork är nätverk av frilansare som ger dig som arbetsgivare möjlighet att leta efter och anställa de talanger du behöver för specifika projekt. 

På Upwork kan du skapa ett eget projekt och bestämma vilket pris du är villig att erbjuda för en logotyp och lägga upp det. Sedan bjuder du in designers som du gillar och kan intervjua dem om du vill, innan du låter dem börja arbeta med ditt projekt. Du betalar dem via Upwork, så allt hanteras säkert även om du anlitar någon från ett annat land. Det bästa alternativet är oftast att erbjuda priset projektbaserat (inte per timme) eftersom du har större kontroll över slutbeloppet. 

På Fiverr fungerar det lite annorlunda. Det bästa sättet att hitta en logotypdesigner här är att söka efter "logotypdesign" och du kan sedan välja olika "gigs" eller paket som erbjuds av frilansare på plattformen. Du köper sedan helt enkelt det paket du gillar och kan sedan kommunicera direkt med din designer och se till att resultatet blir som du förväntar dig. 

Jag hoppas att dessa tips hjälper dig. Hur skapade du tidigare din logotyp för lopp ? Vi skulle vara nyfikna på att få veta om det finns andra bra alternativ, tveka inte att höra av dig!