Skillnaden mellan låsta och olåsta Chiptidtagningssystem
När vi talar om chips, eller RFID-tidtagning för lopp, har du kanske hört talas om låsta system eller inkompatibilitet mellan komponenter. I den här artikeln förklarar vi vad man ska se upp för och går igenom skillnaden mellan låsta och olåsta system.
Hur fungerar ett RFID-tidtagningssystem?
Alla system består i huvudsak av tre komponenter. Det finns avläsare (även kallade chip) som tar emot och sänder elektromagnetiska signaler mellan antenner eller mattor, som i sin tur kommunicerar med läsare som avkodar signalerna till läsbar data som sedan skickas till tidtagningsprogrammet.
Du kan läsa mer om hur RFID-system fungerar här.
Låsta RFID-tidssystem
När en tillverkare skapar ett system kan de välja om de vill "låsa" signalerna mellan taggar, antenner och avkodare så att de bara fungerar tillsammans. Därför måste en tävlingsarrangör köpa och använda samma typ av utrustning från samma tillverkare om de ska använda ett låst system.
Olåsta eller öppna RFID-tidtagningssystem
Ett olåst system kan mixas och matchas för att passa arrangör:s (ofta befintliga) hårdvara. Detta innebär att du inte behöver kasta bort och uppgradera alla komponenter i ett system på en gång - du kan uppdatera taggarna och senare uppgradera antennerna eller köpa nya avkodare. Upplåsta system är uppenbarligen mer populära bland arrangörer som inte har möjlighet att uppgradera alla på en gång - eller de som ärver en typ av tagg från en tävling och en typ av antenn från en annan.
Sammanfattning - Låsta och olåsta Chiptidtagningssstem
Var alltid medveten om vilken typ av system du vill använda - kan det användas tillsammans med hårdvara från andra tillverkare? Är det öppet och olåst, eller är det låst?
För en utvärdering av flera Chiptidtagningsleverantörer - se denna artikel som innehåller ett kalkylblad för jämförelse som kan laddas ner.