Hur du sätter upp en direktsändning av ditt lopp på Youtube eller Facebook Live

Kamera som filmar

Ett lopp utan åskådare är som en konsert utan fans, det blir helt enkelt ingen stämning. När deltagarna beskriver sina bästa stunder i ett lopp handlar det ofta om familj, vänner eller fans som hejar på dem när de korsar mållinjen eller passerar en kontrollpunkt. Det är en ofta underskattad egenskap på ett evenemang - men hur ser man till att det finns tillräckligt många åskådare och att de är engagerade? 

Som loppsarrangör har du en stor del av den makten i dina händer. Det finns flera olika sätt för dig att optimera ditt lopp för åskådare och se till att de känner sig lika välkomna som dina tävlande. En mycket viktig aspekt av åskådarupplevelsen är att se till att folk kan följa loppet och de idrottare de vill heja på. Ett utmärkt sätt att ge spänning och uppdateringar längs banan är att organisera en direktsändning.

Det är faktiskt väldigt enkelt att skapa en direktsändning med hjälp av sociala medier, och det är dessutom gratis (förutom din utrustning eller dina personalkostnader). I den här artikeln lär vi dig hur du gör det. 

Utrustning och Set-up för en direktsändning av lopp 

För att göra en direktsändning med en liten budget behöver du inte mycket utrustning. För att vara exakt: 

  • En ansvarig person (helst två) som kan prata om lopp och sköta filmningen.
  • Liten mikrofon med clips 
  • Transport längs banan (cykel, bil, moped eller vad som är lämpligt för din sport och din bana).
  • Smartphone med en bra kamera
  • Handhållet stativ för telefonen (valfritt) 

Om du har lite mer pengar att lägga på upplägget kan du anlita ett proffs och använda en riktig kamera för att få ett mer professionellt slutresultat. Om du vill gå ännu längre finns det också studioverktyg som du kan använda för att kombinera bilder från banan med en talare i en studio någonstans - men det blir mer komplicerat och kostsamt. 

Men du kan verkligen komma långt med den enkla utrustning som anges ovan. Om det är möjligt är det ännu bättre om två personer arbetar med sändningen, eftersom en person kan filma och den andra prata. Det skapar också en trevlig dynamik och är roligare för dem! 

Det är viktigt att planera dagen i förväg för den ansvariga personen. Gör en karta och bestäm dig för var du ska stanna och prata, var du ska möta upp på tävlingsrutten och vid vilken tid du ska vara där för att fånga upp ledarna till exempel. 

Det kan också vara en bra idé att få insiderinformation från ikoner eller legender inom din sport, så att de kan kommentera och hjälpa dig att ge intressant bakgrundsinformation. Du kan också bjuda in dem som gäster i din direktsändning. 

Gör en direktsändning på Youtube 

Youtube live är ett utmärkt verktyg eftersom du kan annonsera livevideon i god tid och till och med generera en URL som du kan publicera på din webbplats i förväg. 

Först och främst bör du se till att grunderna är klara. Om du inte har en Youtube-kanal måste du skapa en i god tid. Se sedan till att du verifierar ditt konto så att du får tillgång till alla nödvändiga funktioner för att kunna hålla en direktsändning. För att kunna live streama med en mobil enhet måste du också ha minst 50 prenumeranter och vara över 18 år gammal. 

Se till att du kontrollerar alla krav här: https://support.google.com/youtube/answer/9228390?&ref_topic=9257984

Du måste skapa din livesändning minst 24 timmar innan du planerar att starta den för att se till att allt är i ordning. Du kan läsa mer om de specifika stegen och få all information du behöver här: https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=sv&ref_topic=9257984

Det finns ingen tidsbegränsning för en Youtube-live stream, så detta kan vara ett bra alternativ för en mycket lång Ultra lopp! 

Gör en direktsändning på Facebook 

Det är lättare att göra en livesändning på Facebook om du har ett konto. Du kan göra det antingen från ett personligt konto eller en sida. Troligtvis vill du göra det från ditt lopps eller tävlingsorganisationens sida. 

Se till att du har Facebook-appen nedladdad på den telefon du använder för sändningen och att du har tillgång till sidan. När du är redo klickar du helt enkelt på "Live Video" och följer stegen. 

En detaljerad beskrivning finns i den här hjälpartikeln från Facebook: https://www.facebook.com/help/1916203341847533/?helpref=related_articles

Observera att tidsgränsen för en direktsändning på Facebook är 8 timmar. 

Gör en direktsändning på Instagram 

Det är kanske till och med lättare att göra en live stream från Instagram-appen än från något annat alternativ. Skillnaden från Facebook och Youtube är att videon kommer att vara i horisontellt format snarare än liggande. Så tänk på detta när du filmar!

Under en Instagram-live är det också mycket enkelt att bjuda in gäster. När dina gäster accepterar visas de helt enkelt på halva skärmen och kan göra sitt framträdande. 

För att starta din live stream på Instagram klickar du helt enkelt på "Live" och följer stegen. Här finns en fullständig guide för processen: https://help.instagram.com/292478487812558

Observera att tidsgränsen för en direktsändning på Instagram är 4 timmar. 

Vilken Live Stream-portal ska du välja? 

Varje plattform har sina fördelar. Om du vill ha det enklaste sättet är Instagram eller Facebook det bästa alternativet. Det är också mycket enkelt att bjuda in gäster att kommentera lopp om det är något du vill göra. Nackdelen med dessa sociala medieplattformar är att du inte kan generera en direkt URL att dela i förväg.

Youtube Live är ett bra alternativ om du är beredd att anstränga dig lite mer. Fördelen med att kunna generera en länk till din live stream och förbereda upplägget i förväg är praktisk och kan hjälpa dig och dina följare att hitta sändningen lättare. Å andra sidan, om du tänker göra en sändning veckan före lopp och inte har ett Youtube-konto ännu, kommer det att bli svårt eftersom denna metod kräver en del planering. 

Andra sätt att hålla dina åskådare uppdaterade med sociala medier 

Det är alltid bra att dela korta uppdateringar på dina sociala medier under tävlingsdagen. Ett utmärkt sätt att göra detta är att låta någon publicera några stories (händelser) på Instagram och Facebook. På så sätt ökar ni både er räckvidd och dessutom är det ett snyggt sätt för måttligt investerade åskådare som kanske inte engagerar sig i att titta på hela direktsändningen att hålla sig uppdaterade. 

Behöver du fler tips om hur du kan göra din lopp åskådarvänlig? Läs den här artikeln!