Πώς να συλλέγετε, να αναλύετε και να χρησιμοποιείτε τις έρευνες ανατροφοδότησης των συμμετεχόντων διοργάνωση
Οι έρευνες συμμετεχόντων σας βοηθούν να αποκτήσετε ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δυνατά σημεία των εκδηλώσεών σας, τους τομείς βελτίωσης, την προώθηση και να δώσετε κατευθύνσεις για τον τρόπο ευθυγράμμισης της εκδήλωσής σας. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε τα τι, γιατί και πώς σχετικά με τις έρευνες συμμετεχόντων και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες για να διαπρέψετε.
Γιατί πρέπει να λαμβάνω ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες;
Το να ζητάτε από τους συμμετέχοντες ανατροφοδότηση μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο και το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να μην το κάνετε. Ωστόσο, η λήψη ανατροφοδότησης είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της εμπειρίας των συμμετεχόντων σας. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί σας.
- Δώστε στους συμμετέχοντες έναν τρόπο να δίνουν θετικά και εποικοδομητικά σχόλια.
- Εντοπισμός τομέων προς βελτίωση
Ο πιο προφανής λόγος για τη συλλογή ανατροφοδότησης είναι η βελτίωση. Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα ως οργανισμός. - Δείξτε στους συμμετέχοντες ότι σας ενδιαφέρει
Δείχνοντας απλά ότι θέλετε ανατροφοδότηση, δείχνετε επίσης στους συμμετέχοντες ότι η φωνή τους έχει σημασία. Ακούγοντας τους συμμετέχοντες θα δημιουργήσετε επίσης αφοσίωση και θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε διαλόγους ανάλογα με τις ανάγκες και να ανταποκριθείτε τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά σχόλια. - Συλλέξτε πρόσθετα ενδιαφέροντα δεδομένα για τους συμμετέχοντες
- Απόκτηση περιεχομένου που μπορεί να μοιραστεί
"Καθαρός χρυσός"- αυτό που πολλοί ερευνητές αποκαλούν ανοικτές ερωτήσεις, όπου οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούν να γράψουν ό,τι θέλουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν μπορείτε να πάρετε αποσπάσματα ή ιστορίες που μπορείτε να μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον ιστότοπό σας.
Τα έξι κύρια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δημιουργείτε μια έρευνα για τους συμμετέχοντες
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε κατά τη συλλογή ανατροφοδότησης των συμμετεχόντων, όπως το εργαλείο ή η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσετε, το πότε θα συλλέξετε τα δεδομένα και ποιες ερωτήσεις θα θέσετε. Έχουμε εντοπίσει έξι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και που θα κάνουν την έρευνά σας επιτυχημένη. Με την αντιμετώπιση όλων αυτών των σημείων θα διασφαλίσετε ότι η έρευνα συμμετεχόντων σας δεν θα είναι μόνο ουσιαστική, αλλά θα σας επιτρέψει επίσης να βγάλετε πολύτιμα συμπεράσματα από την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων σας.
Τα έξι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Ορίστε στόχους πριν στείλετε την έρευνα
- Τμηματοποιήστε τους συμμετέχοντες
- Επιλέξτε τη σωστή στιγμή για να ζητήσετε ανατροφοδότηση
- Επιλέξτε με σύνεση τη λύση της έρευνάς σας
- Κάντε τον σωστό τύπο ερωτήσεων
Ανοιχτές ερωτήσεις
Ρωτήστε τι έχουν κάνει οι συμμετέχοντες και όχι τι σχεδιάζουν/θέλουν να κάνουν - Εντοπισμός και ιεράρχηση σημαντικών ανατροφοδοτήσεων
Ορίστε στόχους για την έρευνά σας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις είναι να θέσετε τον γενικό στόχο και τους επιμέρους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε σαφή εικόνα για το τι θέλετε να αποκομίσετε από την έρευνα, αλλά και θα αποκλείσετε τυχόν θέματα που είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Ο κύριος στόχος της έρευνάς σας θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θέλετε να καταλάβετε. Αυτός μπορεί να είναι ένας στόχος υψηλού επιπέδου, αλλά θα σας βοηθήσει να προσανατολίσετε την κατεύθυνση της έρευνας.
Παράδειγμα ενός καλού γενικού στόχου: Αποκτήστε πληροφορίες από τους συμμετέχοντες για να καταλάβετε πώς αποδίδουμε έναντι των βασικών μας KPI(s)
Εκτός από τον γενικό σας στόχο είναι να δημιουργήσετε επιμέρους στόχους. Αυτοί οι στόχοι θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε να αγγίξετε τα θέματα στα οποία χρειάζεστε απαντήσεις. Η ιδέα με τους επιμέρους στόχους είναι ότι μπορούν να είναι πιο συγκεκριμένοι από τον γενικό στόχο.
Παράδειγμα ενός καλού επιμέρους στόχου: Βρείτε έναν τρόπο βελτίωσης της διαδικασίας check-in.
Τμηματοποίηση των συμμετεχόντων σας
Σκεφτείτε το διοργάνωση και τις αποστάσεις σας. Μπορεί να έχετε διαφορετικούς τύπους συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διοργάνωση . Με την τμηματοποίηση των συμμετεχόντων μπορεί να θέλετε να στείλετε διαφορετικές έρευνες ή τουλάχιστον διαφορετικές εκδόσεις σε διαφορετικά άτομα.
Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τους συμμετέχοντες που επιστρέφουν τι πιστεύουν για τις αλλαγές στο μάθημα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα να ρωτήσετε τους συμμετέχοντες που συμμετέχουν για πρώτη φορά αν τους άρεσε το μάθημα και ποια συγκεκριμένη πτυχή του απόλαυσαν.
Όταν σκέφτεστε για τα διάφορα τμήματα των συμμετεχόντων σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε, μεταξύ άλλων:
- Συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες εκκίνησης ή/και αποστάσεις
- Νεανικοί αγώνες και οικογένειες
- Επαναλαμβανόμενοι έναντι συμμετεχόντων που συμμετέχουν για πρώτη φορά
- Τοπικοί vs ταξιδιώτες συμμετέχοντες
Η σωστή στιγμή για να ζητήσετε ανατροφοδότηση
Η καλύτερη πρακτική μας είναι να ζητάμε ανατροφοδότηση σχετικά γρήγορα μετά την ιστοσελίδα διοργάνωση. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο θα θυμούνται την εμπειρία τους καλύτερα από ό,τι αν περιμένετε, αλλά είναι επίσης πιο πρόθυμοι να απαντήσουν. Αυτό που έχουμε ανακαλύψει είναι ότι οι αγώνες που ζητούν ανατροφοδότηση εντός μιας εβδομάδας μετά την εκδήλωση είναι πιο πιθανό να λάβουν απαντήσεις από τους συμμετέχοντες τους από ό,τι οι αγώνες που περιμένουν.
Ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να λάβετε περισσότερες απαντήσεις είναι να δώσετε στους συμμετέχοντες μια προσφορά περιορισμένου χρόνου, σύμφωνα με την οποία αν απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο μέσα σε λίγες ημέρες, θα λάβουν μια έκπτωση ή ένα δώρο.
Φυσικά, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν επιτόπου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί να παρεμβαίνετε στην εμπειρία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επομένως, η αναμονή μιας ή δύο ημερών μπορεί να είναι συνολικά καλύτερη.
Πώς να ρυθμίσετε το ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης και να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη δημιουργία οποιουδήποτε ερωτηματολογίου είναι ότι το πάνελ σας θα έχει πολύ μικρή διάρκεια προσοχής. Σίγουρα, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να αφιερώνουν χρόνο για να βοηθήσουν, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να επιμείνετε σε αυτό που θα σας δώσει την καλύτερη δυνατή διορατικότητα και αξία. Ειδικά στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι άνθρωποι έχουν λιγότερο χρόνο και αποσπούν πιο εύκολα την προσοχή τους. Ένα ερωτηματολόγιο που δίνει την αίσθηση ότι είναι μακροσκελές ή πολύ δύσκολο είναι πιθανό να δει περισσότερες εγκαταλείψεις από ό,τι ένα μελετημένο και σωστά διαμορφωμένο έντυπο.
- Συμπεριλάβετε μια σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στην έρευνα.
Περιγράψτε με λίγες μόνο προτάσεις τον σκοπό της έρευνας, τον τρόπο με τον οποίο θα τη χρησιμοποιήσετε και αν πρόκειται να μοιραστείτε κάποια από τα δεδομένα. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι δεν θέλουν να μοιράζονται τα δεδομένα τους με κανέναν άλλον εκτός από εσάς, οπότε αν αποφασίσετε να τα μοιραστείτε με οποιονδήποτε τρίτο, φροντίστε να το δηλώσετε αυτό με σαφήνεια, αλλά και τον λόγο για τον οποίο. Ο γενικός κανόνας είναι να περιορίζεται σε 3-4 σύντομες προτάσεις το πολύ. - Βεβαιωθείτε ότι η έρευνα είναι σαφής και απλή στη συμπλήρωσή της.
Ως τελευταίο βήμα θα πρέπει να επανεξετάσετε το ερωτηματολόγιό σας και να αφαιρέσετε όλες τις περιττές διατυπώσεις ή ερωτήσεις. Απλοποιώντας και κάνοντας το ερωτηματολόγιο τακτοποιημένο, αυξάνετε την πιθανότητα να αυξήσετε τον αριθμό των απαντήσεων που θα λάβετε. - Εναλλαγή μεταξύ ανοικτών και κλειστών ερωτήσεων
Με την εναλλαγή όχι μόνο μεταξύ ανοικτών και κλειστών ερωτήσεων αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο συμμετέχων μπορεί να εισάγει τις απαντήσεις του θα κάνει πιο διασκεδαστική την απάντηση των ερωτήσεών σας. - Ρωτήστε τι έχουν κάνει οι συμμετέχοντες, όχι τι σκοπεύουν να κάνουν.
Ρωτώντας τους συμμετέχοντες τι έχουν κάνει στην πραγματικότητα, μπορείτε να μάθετε τα πραγματικά μέσα της συμπεριφοράς τους. Αν από την άλλη πλευρά ρωτήσετε τι σκοπεύουν να κάνουν οι συμμετέχοντες, τότε κινδυνεύετε να λάβετε απαντήσεις που περιλαμβάνουν ευσεβείς πόθους και όχι πραγματική συμπεριφορά. - Βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε για πράγματα που μπορείτε πραγματικά να διορθώσετε ή να βελτιώσετε.
Βεβαιώνοντας ότι εξετάζετε πράγματα που βρίσκονται στο πεδίο ελέγχου σας, μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να βελτιωθείτε. - Ρωτήστε αν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συμμετέχοντα για περαιτέρω ερωτήσεις.
Μην ξεχάσετε να ολοκληρώσετε και να απαντήσετε αν είναι εντάξει να συνεχίσετε τις ερωτήσεις σας μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να εμβαθύνετε σε συγκεκριμένα σχόλια ή να κατανοήσετε περαιτέρω το σκεπτικό πίσω από συγκεκριμένες απαντήσεις. Θα σας δώσει επίσης έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε τις πιο ανησυχητικές απαντήσεις που δόθηκαν από συγκεκριμένους συμμετέχοντες.
Σημείωση: Τα δεδομένα που συλλέγονται εξαρτώνται από τον τύπο της ερώτησης.
Τα δεδομένα που συλλέγετε θα παρέχουν διαφορετικούς τύπους πληροφοριών που θα ενεργοποιούν διαφορετικούς τύπους ενεργειών.
Ερωτήσεις όπως οι κλειστές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής θα σας δώσουν μια συγκεντρωτική εικόνα για το τι σκέφτονται γενικά οι συμμετέχοντες. Ο τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα είναι να δείτε τις τάσεις στις απόψεις των συμμετεχόντων. Το κλειδί εδώ είναι να μην υποθέσετε ποτέ ότι γνωρίζετε την απάντηση στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσής σας.
Οι ανοιχτές ερωτήσεις θα σας δώσουν το σκεπτικό του συμμετέχοντα και μπορούν επίσης να αποτελέσουν εξαιρετικά πολύτιμες πηγές για αποσπάσματα, σημεία βελτίωσης και άλλα. Η ανάγνωση των ανοικτών ερωτήσεων θα σας δώσει επίσης μια καλύτερη συνολική κατανόηση του τρόπου σκέψης των συμμετεχόντων, όταν θα σας δώσουν ανατροφοδότηση και για τις κλειστές ερωτήσεις σας.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια πλατφόρμα διαδικτυακής έρευνας
Μπορείτε να επιλέξετε να συγκεντρώσετε τα σχόλιά σας με διάφορους τρόπους, όπως ένα ερωτηματολόγιο IRL, συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου ή σε συναντήσεις, αλλά μακράν ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι να συγκεντρώσετε δεδομένα μέσω διαδικτυακών ερευνών. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου έρευνας δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη συλλογή δεδομένων σας.
Στο RaceID έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία όλα αυτά τα χρόνια και εδώ είναι οι δύο αγαπημένες μας πλατφόρμες ερευνών όταν ζητάμε τη γνώμη των συμμετεχόντων στο διοργάνωση :
Φόρμες Google είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία για τη συλλογή πληροφοριών στο διαδίκτυο. Το εργαλείο είναι δωρεάν και πολύ εύκολο στη χρήση και σας παρέχει επίσης τις πιο απαραίτητες επιλογές φόρμας κατά τη δημιουργία της έρευνάς σας. Το Google Forms είναι το τέλειο εργαλείο για όσους θέλουν να συλλέγουν πληροφορίες με δυναμικό και έξυπνο τρόπο. Ωστόσο, η πλατφόρμα προσφέρει περιορισμένες επιλογές για branding, γι' αυτό και ορισμένοι οργανισμοί μερικές φορές αναζητούν αλλού.
Survey monkey είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία στο διαδίκτυο για τη διεξαγωγή ερευνών χρηστών. Το Survey Monkey προσφέρει διάφορα πακέτα και μια βασική/freemium έκδοση με περιορισμένες επιλογές. Εάν αναζητάτε μια ευέλικτη πλατφόρμα που μπορεί να αναπτυχθεί μαζί σας, το Survey Monkey μπορεί να σας προσφέρει ακριβώς αυτό. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης διάφορους τρόπους για να δημιουργήσετε το εμπορικό σήμα της έρευνάς σας και επίσης μια μεγάλη ποικιλία προτύπων που θα σας βοηθήσουν να εγκατασταθείτε.
Εντοπισμός, ιεράρχηση και δράση σημαντικών ανατροφοδοτήσεων
Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αρχίζει η εργασία για τη σύνταξη, την ανάλυση και την εκμάθηση. Αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος, αλλά και το πιο δύσκολο κομμάτι. Είναι πολύ εύκολο να συλλέξετε απλώς τα δεδομένα και να μην κάνετε τίποτα με αυτά.
Αφού συγκεντρώσετε τα σχόλιά σας, το επόμενο βήμα σας είναι να εντοπίσετε τα σχόλια που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να αναβαθμίσετε την εκδήλωσή σας. Θα πρέπει να ανατροφοδοτήσετε και να συντάξετε έναν κατάλογο ενεργειών με τον οποίο θα προσδιορίσετε τα τρία έως πέντε πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε/βελτιώσετε προκειμένου να βελτιώσετε την εμπειρία διοργάνωση για τους συμμετέχοντες. Εάν απλώς δημιουργήσετε έναν μακρύ κατάλογο με πράγματα που πρέπει να αλλάξετε, ο κίνδυνος είναι να καταλήξετε να μην αλλάξετε τίποτα. Με το να επιμείνετε σε τρία έως πέντε πράγματα που πρέπει να βελτιώσετε, θα αυξήσετε την πιθανότητα όχι μόνο να βελτιώσετε αυτά τα πράγματα, αλλά και να βελτιώσετε τα πιο σημαντικά σχόλια των συμμετεχόντων σας.
Κατάλογος εργαλείων έρευνας
- Αλχημιστής
- AskNicely
- Crowdisnal
- FreeOnlineSurveys
- Φόρμες Google
- Jotform
- Leapsome
- Pointerpro
- Επιβίωσε
- SurveyLegend
- Surveyplanet
- Surveymonkey
- Survicate
- SurveyLegend
- Έρευνες σπουργίτι
- Μέθοδοι έρευνας
- Typeform
- Unifocus
- VideoAsk
- Qualaroo
- Έρευνα Zoho
Καλή τύχη με τη διεξαγωγή της έρευνάς σας! Αν θέλετε να δείτε μερικά παραδείγματα ερευνών και τις αναφορές που κάναμε με τους συμμετέχοντες, σχετικά με τη γενική συμμετοχή στο διοργάνωση , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Έκθεση προτιμήσεων των συμμετεχόντων.