Hur mycket kostar RFID-chiptidtagning för lopp?

Start simning lopp

Kostnader för tidtagning med RFID-chip

Tidtagning är en viktig del av alla tävlingar, oavsett om det handlar om ett maraton, triathlon eller ett lokalt lopp. Noggrann och effektiv tidtagning säkerställer rättvis konkurrens och ger deltagarna deras officiella tävlingstider. En populär metod för att uppnå exakt tidtagning är tidtagning med RFID-chip. 

I det här blogginlägget utforskar vi de faktorer som påverkar kostnaderna för RFID-chiptidtagning för motionslopp och ger insikter om budgetering och kostnadsoptimering, och du kommer att få svar på frågan "hur mycket kostar chiptidtagning?".

Faktorer som påverkar kostnaderna för chiptidtagning

Det är inte så enkelt som att ge dig en rak prislapp på chiptidtagningstjänsten. Varje lopp är unikt och kräver olika utrustning beroende på storlek, karaktär och sport. Nedan diskuterar vi de viktigaste faktorerna som kommer att påverkar just ditt pris. 

Storlek på loppet

Antalet deltagare är en viktig faktor som påverkar kostnaderna för tidtagning med RFID-chip. Större lopp med många deltagare kräver en mer omfattande infrastruktur för att hantera tidtagningsprocessen. Detta inkluderar en större mängd RFID-chip, ytterligare tidtagningsutrustning och personal för att hantera tidtagningssystemet. Varje chip har en kostnad, men chiptidtagning innebär också en fast avgift för tjänsten och utrustningen - så på ett sätt kan man säga att det är gynnsamt för stora lopp att använda chiptidtagning eftersom du vanligtvis får en lägre kostnad per löpare i slutändan. Det vill säga, om du fördelar den fasta kostnaden över beloppet per tävlande. 

Typ av RFID-chip

RFID-chip finns i två huvudtyper: engångschip och återanvändbara chip. Engångschip är vanligtvis billigare eftersom de är utformade för engångsbruk och ibland tillverkade av papper eller klistermärke - det är därför du vanligtvis ser denna typ av chip i "torra" tävlingar som cykling och löpning. Engångschip kan också integreras automatiskt i nummerlappen. Å andra sidan är återanvändbara chip mer hållbara och kan användas för flera lopp - swimrun och simning i öppet vatten är exempel på lopp som vanligtvis kräver återanvändbara chip. Återanvändbara chips har dock en högre kostnad på grund av deras livslängd och återanvändbarhet. Vissa organisationer köper sina egna återanvändbara chips för att spara kostnader på lång sikt. 

RFID-chip för engångsbruk kostar vanligtvis från några kronor till cirka 20 kr per chip. Beroende på antalet deltagare kan kostnaden snabbt stiga. Om du t.ex. har 1 000 deltagare och kostnaden per chip är 5 kr blir kostnaden för enbart chip 5000 kr. Återanvändbara RFID-chip är i allmänhet dyrare. Priserna kan variera från några kronor till cirka 100 kr per chip.

Tidtagningssystemets Komplexitet

Tidtagningssystemets komplexitet påverkar också de totala kostnaderna. Detta inkluderar antalet och typen av RFID-läsare, antenner och tidtagningsprogramvara. Grundläggande instegssystem är mer prisvärda, medan avancerade system med ytterligare funktioner så som flera mellantider, live tracking eller integration med programvara för tävlingsledning kan vara dyrare.

Grundläggande tidtagningssystem, inklusive RFID-läsare, antenner och enkel tidtagningsprogramvara, kan börja runt några tusen kronor. Mer avancerade tidtagningssystem kan kosta flera tusen kr.

Ytterligare utrustning

Förutom RFID-chip och tidtagningssystem kan det behövas annan utrustning som tidtagningsmattor, strukturer för start-/mållinjer, backupsystem och displaytavlor. Dessa ytterligare komponenter ökar den totala kostnaden för tidtagningsinfrastrukturen. Här är några exempel:

 • Tidtagningsmattor: Beroende på storlek och kvalitet kan tidtagningsmattorna kosta allt från några kronor till över 10 000.
 • Strukturer för start/mållinje: Kostnaderna för start- och målgångsstrukturer kan variera kraftigt beroende på faktorer som material, storlek och krav på varumärkesprofilering. Priserna kan variera från några hundra till flera tusen kr.
 • Backup-system och displayer: Kostnaden för backup-tidtagningssystem och displayer kan variera beroende på vilken specifik utrustning och funktionalitet som behövs. Priserna kan variera från några hundra till flera tusen kr.

Extra Tjänster och Personal

Vissa lopparrangörer väljer att anlita professionella tjänster och support, inklusive teknisk assistans, installation och tävlingsledning. Dessa tjänster kostar extra, men de ger expertis och säkerställer en smidig tidtagningsprocess. 

Hur mycket kommer chiptidtagningen att kosta för mitt lopp? 

Kostnaden för RFID-chiptidtagning för ett lopp kan variera avsevärt baserat på de faktorer som nämns ovan. Det är svårt att ge en exakt kostnad utan specifika detaljer om loppet. Generellt kan kostnaderna variera från några hundra kr för små lokala lopp till flera tusen kr för större evenemang med avancerade tidtagningssystem och tilläggstjänster.

För att du ska få en uppfattning om kostnaden kan du se generella prisintervall nedan: 

 • Startkostnad: 0 till 5000 kr
 • Kostnad för personal (på plats eller på distans) per dag: 1000-6500 kr
 • Portal för tidtagning vid mållinjen: 3000-5000 kr
 • Tidtagningsportal för startlinjen: 2000-4000 kr
 • Portal för mellantid: 2000-4000 kr per portal
 • Chips och/eller nummerlappar: 20-30 kr per deltagare
 • GPS-trackers: 150-180 kr per enhet/deltagare

Vill du ha en exakt offert för din tävling? Vi hjälper dig gärna. Hitta mer information, fyll i formuläret på den här sidan för att få en personlig offert för RaceID Chip Timing. 

Tips för budgetering och kostnadsoptimering:

För att effektivt budgetera för RFID-chip och optimera utgifterna bör du beakta följande tips:

 • Undersök och jämför olika leverantörer av RFID-chiptidtagning för att hitta det lämpligaste alternativet för ditt lopp - kolla in denna jämförelsetabell.
 • Utvärdera de specifika behoven för ditt evenemang och dina deltagare för att undvika onödiga kostnader.
 • Hitta en balans mellan kostnad och önskade funktioner genom att utvärdera mellan olika alternativ för tidtagningssystem.

Noggrann tidtagning är avgörande för alla lopp, och RFID-chiptidtagning är för närvarande den vanligaste metoden - särskilt för stora lopp. Det är viktigt att förstå vilka faktorer som påverkar kostnaderna för RFID-chiptidtagning, t.ex. loppets storlek, typ av RFID-chip, tidtagningssystemets komplexitet, extra utrustning och tjänster. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och följa tipsen för budgetering och kostnadsoptimering kan du säkerställa effektiv tidtagning och samtidigt hantera dina utgifter på ett effektivt sätt. 

Visste du att chip timing inte är ditt enda alternativ? Tidtagning med app kan vara ett bra och kostnadseffektivt alternativ beroende på loppets karaktär. För att lära dig mer om dina alternativ för tidtagning, kolla in den här artikel som jämför chip- och apptidtagning (eller titta på videon nedan).

Lycka till med sökandet efter en optimal lösning för timing! Du hittar massor av andra resurser under "timing"-avsnittet i organisatörens utbildningscenter. För en exakt kostnadsberäkning för chiptidtagning, låt oss veta detaljerna om ditt lopp så återkommer vi till dig på nolltid.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp? För fler tips prenumerera på vårt nyhetsbrev!