Om du funderar på att starta ditt eget löplopp, kanske ett kort 5k-lopp för välgörenhet eller för att aktivera dina anställda på ditt företag, ett 10 km-lopp eller till och med organisera ett helt halvmaraton eller maraton, har du kommit till rätt plats. Här får du hjälp med: 

 • Planering för ett lopp – hur lång tid tar det?
 • Hur mycket det kostar att arrangera lopp och hur du gör en loppbudget
 • Välj rätt tidtagningsmetod för ditt lopp
 • Vilka risker du behöver tänka på och hur du planerar för att minska riskerna under ett motionslopp
 • En komplett checklista för att arrangera lopp, så att du inte missar någonting!
 • Checklista för att Arrangera Lopp

  Först och främst, här är din kompletta checklista för att arrangera ett löplopp (elelr cykellopp, eller simlopp, eller ett triathlon!)! Ladda ner listan gratis och se hur många steg du kan bocka av:

  Planera ett Motionslopp - Steg för Steg

  Utifrån checklistan har vi gjort en detaljerad beskrivning för varje steg i listan som du kan hänvisa till vid behov. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom detta blogginlägg för att göra din loppplanering effektiv och för att veta hur lång tid varje steg kommer att ta, samt se vilka bitar du måste ta hand om först.

   

  Läs det här inlägget för att få detaljerade planeringstips för ditt kommande lopp.

  Hur lång tid tar det att planera ett Motionslopp?

  I denna checklista har vi rekommenderat att det tar ca 6 månader för att planera ett framgångsrikt löplopp. Men om du planerar ett mindre 5k-evenemang så kan du säkert göra det på väsentligt kortare tid. Se till att gå igenom stegen som nämns i checklistan och se vilka som gäller för dig, din plan och dina ambitioner inför loppet.

  Hur mycket kostar det att arrangera ett motionslopp?

  Faktum är att kostnaden för ett löplopp, eller vilket lopp som helst för den delen, beror på vad du vill göra med det. För ett litet evenemang med ett begränsat antal deltagare kan du komma undan med att betala nästan ingenting. Om du vill starta ett lopp med tusentals löpare med varumärke, sponsorer med mera måste du spendera pengar (men du kommer också att ha möjlighet att tjäna på det). Ett viktigt steg i planeringen är att göra en budget. 


  För en komplett guide om hur du budgeterar för ditt lopp, kolla in detta inlägget om loppdudgetering, och ladda ner den kostnadsfria budgetmallen för lopp – detta kommer att vara till stor hjälp som budgetmall och planeringsverktyg för ditt lopp!

  Hur du planerar för och undviker risker under ditt Lopp

  Utomhusevenemang och löptävlingar kan innefatta stora risker. Det kan vara skade-, väder-, plats- eller sjukdomsrisker relaterade till deltagare, åskådare, personal eller volontärer. Det är viktigt att du tar dig tid i din loppplanering för att göra en riskbedömning. I den här videon får du steg-för-steg-metoden för att göra en grundlig riskbedömning för ett lopp:

  Anmälan och Startlistor för Motionslopp

  Det kan spara dig massor av tid och resurser att investera i ett online event management verktyg, även om det är första gången du arrangerar ett lopp. Dessa verktyg låter dig samla in anmälningar online, inklusive betalning av anmälningsavgiften. Detta utgör också databanken, där du kan komma åt de uppgifter du samlar in om dina deltagare, redigera startlistorna, skicka kommunikation till dina deltagare med mera. Kolla in vad RaceID Event Management kan erbjuda dig, vi hjälper dig gärna att spara tid och göra ditt första lopp lättare att hantera.

  Tidtagning & Resultat för Motionslopp

  Tidtagning för ett löplopp kan göras manuellt, med stoppur, penna och papper. Men om du planerar att anordna ett lopp med fler än 50 deltagare, kan denna metod lätt bli överväldigande och ge huvudvärk för dig som arrangör och resultera i frustration för deltagarna. 

   

  Istället kan du använda antingen chiptidtagning (rekommenderas för större lopp med över 500 deltagare) eller använda en tidtagningsapp. Tidtagningsappar är ett bra tidsbesparande och kostnadseffektivt alternativ för nya lopparrangörer som vill ha en professionell tidtagningsmetod och automatiska liveresultat. Den är idealisk för lopp med upp till 300 deltagare (det beror på fältets spridning och loppets längd). Läs mer om hur RaceID Timing-appen fungerar här, , eller titta på videon nedan för att få en demo i realtid under ett lopp. Du kan också kika på den här artikeln, som jämför chiptidtagning och apptidtagning.

  Behöver du hjälp eller tips för att få igång ditt lopp?

  RaceID kan hjälpa dig att skapa en smidig registreringssida på nolltid. Kom igång genom att titta på en demo, boka ett möte för att prata med teamet eller gå direkt till att skapa ett gratis testkonto.